Historie

Arbejdernes forhold - er det korrekt skrevet?

08. juni 2018 af Historiehelp (Slettet) - Niveau: A-niveau

Den fremherskende industrialisering i en dansk storby som København gjorde, at der var stor efterspørgsmål på arbejdskraft især inden for industrien. Dog var det ikke alle, der tog til byen for at arbejde, som havde heldet med sig. Behovet for arbejdskraft svingede nemlig i takt med de økonomiske konjunkturer i samfundet.  

En metode der er relevant at benytte sig af til at belyse problematikkerne samt de væsentligste dele af Læreraar er den nykritiske metode. Den går ud på at se teksten som en uafhængig del. Altså man ser bort fra for eksempel forfatteren og dennes rolle for periodens litteratur.   

Læreraar er den anden del af Martin Andersen Nexøs roman Pelle Erobreren, der for første gang udkom i 1907. Denne del handler om Pelles oplevelser som skomagerlærling i Rønne. Her møder han mennesker, der ikke er som de mennesker, som han havde levet sammen med på landet. Denne del af romanen skildrer altså håndværkersamfund. Et statisk håndværkersamfund, der er i opløsning som følge af industrialiseringen og kapitalismens moderne tider.

Et tema der optræder i romanen er dannelsestemaet. Dette tema beskæftiger sig med Pelles menneskelige udvikling i romanen. Pelle undergår en udvikling i romanen. Han bliver mere bevidst om sin egen skæbne. Derudover analyserer han oprørets muligheder, der til dels handler om at befri den undertrykte.

I Rønne møder Pelle en mand, som kæmper for at forbedre sin sociale position. Manden hedder Peter Jørgensen og kaldes for ”Kraften”. Han er havnearbejder, men har i sin fritid beskæftiget sig med at tegne et nyt havnebassin. Hans håb om social opstigen har dog vist sig at være naivt. Social mobilitet tillades ikke at de besiddende  og de fattige. Senere beslutter han sig for at sprænge hele havnebassinet i luften. Dette fungerer som et destruktivt og håbløst oprør. Han bliver dog ydmyget, eftersom hans egen gamle mor kommer og stopper ham. ”Kraften” dør kort efter en heltedød. Han redder dog nogle kolleger fra en sprængning. Dette lykkedes, men han rammes selv af eksplosionen. ”Kraftens” febervildelse får hans kolleger til eftertænksomhed. Det er muligt, at de ikke er helt uden skyld i hans ønske.  


Skriv et svar til: Arbejdernes forhold - er det korrekt skrevet?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.