Matematik

Cylinder

11. juni 2018 af Maja7630 (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hvilken cylinder indeholder mest vand?

Tre cylinder placeres inden i hinanden, hvilken cylinder kan indeholde mest vand? (Bemærk at en cylinder kan indeholde mindre vand , hvis der er placeret en anden cylinder inden i.)

Her er et billede af opgaven:)

Vedhæftet fil: wqwqww.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. juni 2018 af NielsThoegersen

Formel for rumfang af cylinder

V=\pi*r^2*h

For at kunne udregne det rumfang som bliver "taget" fra en enkelte cylinder, må vi starte med at tage udgangspunkt i, at alle cylindere er lige høje. Ved dette fås:

(1):  V_{blaa}=\pi*(8/2)^2*3=150,72

(2): V_{roed}=\pi*(6/2)^2*3=84,78

(3): V_{groen}=\pi*(4/2)^2*3=37,68

Du kan nu udregne differencen mellem de forskellige cylindere:

Vi siger (2)-(1):
(4): V_{BlaaIAlt}=150,72-84,78=65,94

Og derefter (2)-(3):

(5): V_{roed-groen}=84,78-37,68=47,1

Du udregner nu den højde, som vi valgte at udelade for den røde og grønne cylinder

(6): V_{RoedRest}=\pi*(6/2)^2*(4-3)=28,26

(7): V_{GroenRest}=\pi*(4/2)^2*(5-3)=25,12

Du siger (6)+(5):

V_{RoedIAlt}=28,26+47,1=75,36

Og (7)+(3):

V_{GroenIAlt}=25,12+37,68=62,8

Altså er den cylinder, der skal indholde mest vand, den røde.


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. juni 2018 af StoreNord

\\Yderring: ( \pi (\frac{8}{2})^{2}-\pi(\frac{6}{2})^{2})\cdot 3\\Mellemring:\\Indre cylinder:


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. juni 2018 af StoreNord

Blå ring:
\\Yderring: ( \pi (\frac{8}{2})^{2}-\pi(\frac{6}{2})^{2})\cdot 3= \\(\pi\cdot16-\pi \cdot 9)\cdot 3=\pi \cdot7\cdot 3= \\65.97


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. juni 2018 af StoreNord

Blå ring indeholder mest vand:
\\Yderring: \left ( \pi \left ( \frac{8}{2} \right )^{2}-\pi\left ( \frac{6}{2} \right )^{2} \right )\cdot 3= \\(\pi\cdot16-\pi \cdot 9)\cdot 3=\pi \cdot7\cdot 3= 65.97 


Svar #5
11. juni 2018 af Maja7630 (Slettet)

Så det den blå ring?


Svar #6
11. juni 2018 af Maja7630 (Slettet)

Og hvorfor?


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. juni 2018 af StoreNord

I # 14 har jeg jo beregnet rumfanget af den blå ring. Prøv selv at beregne de andre ringe efter min metode.


Svar #8
11. juni 2018 af Maja7630 (Slettet)

Er der ikke en anden måde den ser ret forvirret ud?


Brugbart svar (0)

Svar #9
11. juni 2018 af StoreNord

Nej. Jeg blev forvirret af #1.          :)
Indsæt de relevante tal, og  beregn rumfangfanget ved at forsimple udtrykket linje for linje.


Svar #10
11. juni 2018 af Maja7630 (Slettet)

Hvorfor gangede du alle tre med 3 helt øverst de har jo forskellige højder?


Brugbart svar (0)

Svar #11
11. juni 2018 af NielsThoegersen

Prøv at læse min besvarelse. :)


Brugbart svar (0)

Svar #12
11. juni 2018 af StoreNord

Har jeg prøvet.


Svar #13
11. juni 2018 af Maja7630 (Slettet)

Okay :)


Svar #14
11. juni 2018 af Maja7630 (Slettet)

Kunne jeg ikke bare beregne rumfanget af de tre cylinder.


Brugbart svar (0)

Svar #15
11. juni 2018 af SuneChr

Der er et mønster, vi kan udnytte:
Grøn:  \pi·(22 - 02)·5
Rød:   \pi·(32 - 22)·4
Blå:     \pi·(42 - 32)·3


Svar #16
11. juni 2018 af Maja7630 (Slettet)

Er der ikke en hurtigere måde og mere simpel :)


Brugbart svar (0)

Svar #17
11. juni 2018 af SuneChr

Nej


Svar #18
11. juni 2018 af Maja7630 (Slettet)

Men hvis jeg beregner som i den øverste så det den blå der kan være mest i.


Svar #19
11. juni 2018 af Maja7630 (Slettet)

Nej det er rød.


Brugbart svar (0)

Svar #20
11. juni 2018 af ringstedLC

#14: Nej, for det er rumfanget minus den nederste del af rumfanget af den cylinder, der står indeni.

#1 (6): Forkert. Den grønne står også indeni VRoedRest.

Brug den formel som #4 og #15 bruger:

V_{cirkelring}=\pi\cdot h\cdot \left ( R^2-r^2 \right )


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.