Biologi

Genetik og proteinsyntese

14. juni 2018 af Hans2697 - Niveau: B-niveau

Hej,
Skal op i biologi i morgen, men forstår ikke spørgsmålet "diskuterer hvordan en mutation i et gen kan ændre et færdigt protein som fx insulin"

Håber i kan hjælpe mig!!!!!


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. juni 2018 af AngelOneOne

Hej,

En mutation i et gen for f.eks. isnulin, kan gøre at proteinet ikke får den rigtige struktur og dermed mister sin virkning. Hvis ikke proteinet kan foldes korrekt i dens primære, sekundære, tærtiære og kvaternære struktur, kan proteinet miste sin virkning idet aktivstedet (der hvor substratet bindes til eller hvor receptoren passer i) ikke længere har den rigtige tredimensionelle struktur og nøglen (substrat/receptor) så og sige ikke længere passer i låsen (aktivstedet).

/Angel


Svar #2
14. juni 2018 af Hans2697

Hej, 

Er det muligt du kan uddybe det lidt mere? 
 


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. juni 2018 af AngelOneOne

Hej,

Proteiner, som for eksempel insulin, har en tredimensionel form. Den form er meget specifik og der er kun et enkelt stof, eller meget få stoffer der passer i den form. I insulins tilfælde, er det en receptor på overfladen af cellerne, som proteinets tredimensionelle form passer sammen med. Når insulin bindes til cellen, stimulerer det en proces, som får cellerne til at optage glucose. Det er nøjagtigt som med en nøgle og en lås. Hvis låsen har den forkerte "form" så passer nøglen ikke. Låsen er specifik til en bestemt type nøgle, eller meget få nøglertype (en systemlås f.eks.).

Hvis du ødelægger et tap i låsen (svarer til at ødelægge et proteins tredimensionelle form), så passer nøglen ikke længere præcist, og låsen kan ikke åbnes, eller hvis du har oplevet en gammel slidt lås, hvor man skal lirke med nøglen for at få låsen op (nøgle og lås passer dårligt sammen, men virker stadig men dog dårligt). Det samme med proteiner. Hvis du ændrer den tredimensionelle form af proteinet, passer substratet eller receptoren ikke længere i "låsen" på proteinet, og det mister sin virkning, eller kommer til at virke dårligt.

En sådan fejl, kan opstå ved mutationer, hvor enelte baser, eller sekvenser af baser pludselig er forkerte i DNA, der koder for proteinet. Det betyder at de forkerte komponenter, bliver brugt til at bygge proteinet. Når de forkerte komponenter bliver brugt, kan proteinet, måske, blive foldet forkert, og dermed få den forkerte tredimensionelle form, og substratet eller receptoren, passer dårligt, eller slet ikke længere. Proteinet er blevet virkningsløst eller dårligt fungerende.

/Angel


Svar #4
14. juni 2018 af Hans2697

1000 tak :))


Svar #5
14. juni 2018 af Hans2697

Kan i hjælpe mig med at forstå dette billag? 

Vedhæftet fil:fff.jpg

Svar #6
14. juni 2018 af Hans2697

Er der nogen som kan fortælle mig hvad der sker her? 

hjælp en lost person 

Vedhæftet fil:lf.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #7
15. juni 2018 af Isop

Der kan ske mange mutationer som forårsager at et specifikt protein ikke bliver dannet. 

Missense mutationer - en aminosyre bliver udskiftet med en anden, hvilket kan forårsage en ændring i strukturen som kan påvirke proteinets funktion. 

Nonsensemutation - aminosyre bliver udskiftet med stopcodon der sørger for at mRNA strengen ikke bliver translateret mere i ribosomerne. 

Mutation i promoterregionen - dette kan gøre at en transskriptionsfaktor ikke kan binde sig, hvilket betyder at DNA'et ikke bliver transskriberet. 


Skriv et svar til: Genetik og proteinsyntese

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.