Samfundsfag

Politisk eller markedsstyring

17. juni 2018 af Sarah3310 - Niveau: C-niveau

Hvad er politisk styring og markedsstyring? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. juni 2018 af ringstedLC

Politisk styring: Regeringen fastsætter (alle) priser på varer og tjenester. Den bestemmer også, hvor tilgængelig en vare er ved at styre produktion og import/eksport. Eks.: I Nordkorea kan en telefonsælger ikke importere en IPhone. Han kan sælge de telefoner som Regeringen tildeler ham og kun til den pris som den har bestemt.

Markedsstyring: Priser bestemmes alene af udbud og efterspørgsel. Eks.: Hvis du (i DK) vil have friske jordbær Juleaften, hvor udbudet er lavt, kommer du til at betale en meget høj pris i forhold til prisen i juni, hvor der høstes.

I de fleste lande har man en delvis markedsstyring. De fleste varer kan frit skaffes og sælges til den pris som forbrugeren vil betale, men en række varer er belagt med forskellige afgifter (til staten) for at begrænse forbruget. Nogle varer er det forbudt at producere og importere.


Svar #2
17. juni 2018 af Sarah3310

Hvordan kan man koble sunhedsektoren for at tydeliggøre de to styringsprincipper?


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. juni 2018 af ringstedLC

Indse at alle af myndighederne fastsatte priser, også dem der er "nul", er politisk styring. Hvis du (stadig i DK) bliver behandlet på et privathospital, sender hospitalet en regning på et i forvejen aftalt beløb til myndighederne. Bemærk at såkaldte rene kosmetiske indgreb ikke anses for "sundhed". Hvorimod feritilitetsbehandlinger for nuværende, betragtes som "sundhed".

Tandpleje er nok det mest markedsstyrede område af sundhedssektoren. En lang række af behandlinger her er prissat udfra markedsstyring, fordi det offentlige ikke yder støtte til dem.


Svar #4
17. juni 2018 af Sarah3310

Oki tak, men er det nnaturligt at jeg kan koble politiske ideologier og levevilkår ?

hvordan kan jeg det?


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. juni 2018 af ringstedLC

Hmm, jeg forbinder levevilkår med klima, muligheder for landbrug, råstoffer etc. Om samfundet så er kapitalistisk eller kommunistisk betyder mindre for levestandarden.


Skriv et svar til: Politisk eller markedsstyring

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.