Samfundsfag

SOS!! Stor stat / Lille stat

20. juni 2018 af frejalarsen2000 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg sidder og læser op på samfundsfag, og er pludselig blevet i tvivl om hvad der menes med stor stat og lille stat? de røde fx Enhedslisten går ind for lille stat og de blå fx LA går ind for stor stat.

Men hvad er stor og lille stat??? 


Brugbart svar (2)

Svar #1
20. juni 2018 af ringstedLC

Jeg tror ikke, at hverken Enhedslisten eller Liberal Alliance er ret enige i den etikette. Hvor stor en stat er, kan måles på hvor mange offentlige ansatte, der er. Eller på hvor meget, man betaler i skat.


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. juni 2018 af Justitia

Hahaha #1.


Svar #3
21. juni 2018 af frejalarsen2000 (Slettet)

Justitia: Hva med at hjælpe istedet for at grine? ;) 


Brugbart svar (1)

Svar #4
30. juli 2018 af KaroKJ (Slettet)

Enhedslisten går bestemt ikke ind for en lille stat, tværtimod, og LA går heller ikke ind for en stor stat. Du har forvekslet deres henholdsvise ideologier, socialismen og (ny)liberalismen - som modsætning til socialliberalismen. Hvorledes en stat er stor eller lille beror på hvor stor en offentlig sektor man har i det pågældende land. Når man taler om at ønske en stor stat, er det ensbetydende med, at man ønsker at have en stor offentlig sektor; her beskæftiger politikerne sig med produktion af serviceydelser (eksempelvis sundhedsvæsenet og uddannelsesområdet) samt udøvelse af myndighed. Udover at det offentlige kan stå for regulering og planlægning samt drift af offentligt ejede virksomheder, så kan en stor start også stå for udbetaling af overførselsindkomster (eksempelvis kontanthjælp) el. virksomhedssubsidier (staten kan eksempelvis give økonomisk støtte til grøn energi). I Danmark har vi en stor stat, fordi vi har en omfattende offentlig sektor, hvilket også kaldes for en velfærdsstat. Det går Enhedslisten ind for, da partiet har en socialistisk ideologi. 

Anders Fogh Rasmussen, den forhenværende formand for Venstre, skrev en bog der hed 'fra socialstat til minimalstat', der handler om, at han ønsker at have en mindre stat - eller en decideret lille stat, hvor det offentlige spiller en langt mindre rolle, og skal varetage så lidt opgaver som muligt. Dette syn er liberalistisk, og heri mener man, at det offentlige - altså staten - kun har til formål at beskytte borgerne mod hinanden i kraft af et politi- og retssystem. Liberal Alliance er også liberalister, endog endnu mere end Venstre, så du kan nok forestille dig deres syn på staten eller eventuelt læse deres partiprogram :)

På C-niveau er det nok, at du kan adskille hvad ideologierne ønsker af staten - Enhedslisten vil gerne have en stor offentlig sektor og et omfattende velfærdssamfund, mens Liberal Alliance ønsker at det offenttlige skal spille en mindre rolle. I en minimalstat er beskatningen minimal, og alle de opgaver som velfærdsstaten i Danmark varetager skal i teorien henlægges til private ordninger. Så ekstreme er de færreste danske liberalister dog; Partierne ønsker ikke helt at elimnere den offentlige sektor, men at formindske den, og derved få en mindre eller 'lille stat'. 


Skriv et svar til: SOS!! Stor stat / Lille stat

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.