Fysik

Balancevægt (skriftlig eksamen 2014)

14. august 2018 af HTXistoohardforme (Slettet) - Niveau: A-niveau

Opgaven lyder således:
Nedenstående figur viser en balancevægt, som består af en vægtstang som vipper om punktet C, samt to ens skåle hænger fast i punkterne A og B. Afstanden mellem CB og AC er ens, samt vægstangen er "Forsvindende lille". De to skåle inkl kæder vejer hver især 472g.
 

A) Bestem kraften som vægtstangen påvirker punktet C med.
Har jeg løst vha. F_t=m*g

Ft=2(0,472kg)*9,82m/s2=9,27N

B) Vinkel mellem punkterne A og B er 161 grader, der anbringes en mønt i den venstre skål hvorefter der indstiller sig ny ligevægt hvor armen til CB ligger vandret. Hvad er møntens masse?

Jeg gætter på at det må omhandle momentet i A og B på en eller anden måde, men jeg kan ikke lige regne ud hvordan og hvorledes.
Tak for hjælpen!

Vedhæftet fil: Unavngivet.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
14. august 2018 af StoreNord

Måske skulle du tænke på, at A-siden mister noget beliggenheds-energi?


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. august 2018 af Soeffi

#0. Du har vel ikke mulighed for at sende hele sættet til mig?


Svar #3
14. august 2018 af HTXistoohardforme (Slettet)

Men potentiel energi regnes jo som E=mgh... og har jo ingen h-værdi i opgaven

#1

Måske skulle du tænke på, at A-siden mister noget beliggenheds-energi?


Svar #4
14. august 2018 af HTXistoohardforme (Slettet)

#2

#0. Du har vel ikke mulighed for at sende hele sættet til mig?

Jeg har desværre kun de to opgaver :-(


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. august 2018 af StoreNord

#3     Du har mulighed for at beregne en Δh.

Næ, det har du vel ikke. Jeg troede, du havde vægtstangens længde.


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. august 2018 af StoreNord

Mønten vejer:  27,2 gram


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. august 2018 af Soeffi

#0. Brug evt. tegningen:

Vedhæftet fil:vægt.png

Brugbart svar (0)

Svar #9
15. august 2018 af Eksperimentalfysikeren

Du skal beregne momenteterne fra vægtskålene. Momentet er kraften gange armen. Armen regnes vinkelret på kraften, så det er den vandrette afstand fra C til A, der skal benyttes (tegningen  i #8 vender forkert, det er A, der går ned og BC, der er vandret).


Skriv et svar til: Balancevægt (skriftlig eksamen 2014)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.