Matematik

andengradspolynomium

02. september 2018 af xxlkj - Niveau: B-niveau

Hjælp. jeg har nu i 2 timer prøvet på at løse denne opgave, men kan simpelthen ikke komme frem til det rigtige resultat, jeg har en boks via min mat b bog online, hvor jeg skal skrive resultatet, men den bliver ved med at sige det er forkert med det jeg har prøvet.. 

Et andengradspolynomium er givet ved: h(x) = kx2 - 18x - 15. Bestem k så parablen har toppunkt i (-3,h(-3) )

jeg får det til 5,4 (se vedhæftet billede)
 

Vedhæftet fil: Untitled.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
02. september 2018 af peter lind

En parabel med toppunkt i x=-3 kan skrives som k(x+3)2 + c


Brugbart svar (1)

Svar #2
02. september 2018 af Bibo53

Formlen for toppunktet er T=\left(-\frac{b}{2a},-\frac{d}{4a} \right ). Der gælder altså -3=-\frac{b}{2a}=-\frac{-18}{2k}. Fortsæt selv!


Brugbart svar (1)

Svar #3
02. september 2018 af StoreNord

Fortegnsfejl. Din funktion må være:                   f(x) = kx² + 18x - 15
Hvis du har lært at differentiere, kan du interessere dig for hvornår f' = 0.


Svar #4
02. september 2018 af xxlkj

Tak for jeres svar alle sammen, jeg fandt ud af at det var -3 :) 

vi har lært at differentiere. dog ikke noget om f' = 0 

formlen er dog rigtig, da den er kopieret direkte fra bogen :) 


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. september 2018 af StoreNord

Toppunktet er, hvor f'=0.
h(x)=kx²-18x-15      ⇔
h'(x)=2kx-18           ⇔
h'(-3)=2k(-3)=18    ⇔
k=18/-6=-3


Skriv et svar til: andengradspolynomium

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.