Fysik

Masse-energi

06. september 2018 af Stevenfeldt - Niveau: B-niveau

I min fysikbog står, at en proton vejer 1,0072765 u og en neutron vejer 1,0086650 u

I Databogen for fysik og kemi under "nukliders masse og bindingsenergi" står under Hydrogen med A=1, Z=0 og N=1 at m=1,008664916 og under A=1, Z=1 og N=0 at m=1,007825032. 

I forhold til fysikbogen passer neutronmassen fin, men protonmassen ser ud til at være inklusiv en elektron. 

Ovenover tabellen i databogen står i et eksempel med bindingsenergi (Al-27) at massedefekten er:

(Z\cdot m_H+N\cdot m_n)-m(al-27)

(13\cdot1,007825032 u+14\cdot 1,008664916u)-26,98153863u

Så i stedet for massen af protonen tages vægten af proton+elektron (et hydrogenatom).  

Betyder det så, at de masser der står i tabellen er atommasser, altså massen af atomet inklusiv elektroner? F.eks. atommassen for al-27 er så 26,98153863 u inkl. de 13 elektroner?

Hvorfor hedder tabellen så nukliders masse? Er det ikke kun kernen, der hedder nuklid, uden elektroner?


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. september 2018 af mathon

elektronmassen medregnes ikke, da 
\small \small m_e=9.1\cdot 10^{-28}\; g\; \; \; \textup{dvs har f\o rst betydning p\aa \ 27. decimal.}


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. september 2018 af peter lind

Elektronen vejer ca. 1/137 af et hydrogenatom så den betyder noget hvis der regnes med så mange cifre. En neutron har ingen elektron, så derfor regnes der ikke med den men et hydrogenatom består af en proton + en elektron


Skriv et svar til: Masse-energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.