Fysik

Centralbevægelse

18. september 2018 af Hejsadejs (Slettet) - Niveau: A-niveau

Grundlæggende elementer til forståelse af acceleration


Svar #1
18. september 2018 af Hejsadejs (Slettet)

Flyveren flyver jo ikke ligeud. Rigtig : den har konstant fart, men det medfører ikke at accelerationen, a = 0.

For fart har ingen retning. Det har hastighed derimod. Og flyveren ændrer hele tiden retning (selvom den har samme fart).

Og vi ved (evt. fra formelsamlingen), at i en cirkelbevægelse skal der være en kraft, som hiver en mod centrum af cirklen (centripetalkraften), som giver anledning til en acceleration af størrelsen a = v2 / r. Da vi ved, at v = 2 pi r / T kan denne ligning omskrives til a = 4 pi2 r / T2 , og her kender du alle værdierne.

Kraften, som snoren holder flyveren med må både holde flyveren oppe (og kæmper så at sige med tyngdekraften) og skal desuden også sørge for centripetalaccelerationen. Da tyngdekraften har størrelsen Fg = g*m og centripetalkraften skal have størrelsen Fc = 4 pi2 r m/ T2 . Hvis man sætter sig ned og tegner kraftener ind på en lille tegning ser man let, vha. pythagoras', at kraftmåleren må vise F = (Fg2+Fc2)0.5

BTW, det her er en standardopgave af karat. Hvis du kan løse de her opgaver til din eksamen i fysik er du godt på vej.

Bare giv dig tid til at tegne kraftdiagrammer. De hjælper virkelig.


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. september 2018 af swpply (Slettet)

#1

Flyveren flyver jo ikke ligeud. Rigtig : den har konstant fart, men det medfører ikke at accelerationen, a = 0.

For fart har ingen retning. Det har hastighed derimod. Og flyveren ændrer hele tiden retning (selvom den har samme fart).

Og vi ved (evt. fra formelsamlingen), at i en cirkelbevægelse skal der være en kraft, som hiver en mod centrum af cirklen (centripetalkraften), som giver anledning til en acceleration af størrelsen a = v2 / r. Da vi ved, at v = 2 pi r / T kan denne ligning omskrives til a = 4 pi2 r / T2 , og her kender du alle værdierne.

Kraften, som snoren holder flyveren med må både holde flyveren oppe (og kæmper så at sige med tyngdekraften) og skal desuden også sørge for centripetalaccelerationen. Da tyngdekraften har størrelsen Fg = g*m og centripetalkraften skal have størrelsen Fc = 4 pi2 r m/ T2 . Hvis man sætter sig ned og tegner kraftener ind på en lille tegning ser man let, vha. pythagoras', at kraftmåleren må vise F = (Fg2+Fc2)0.5

BTW, det her er en standardopgave af karat. Hvis du kan løse de her opgaver til din eksamen i fysik er du godt på vej.

Bare giv dig tid til at tegne kraftdiagrammer. De hjælper virkelig.

Hvad er det præcist som du spørger om eller har problemer med ??


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. september 2018 af mathon

\textbf{opsamlet:}
                           \small S=\sqrt{(m\cdot g)^2+\left ( m\cdot \tfrac{v^2}{r} \right )^2}         \small \textup{\textbf{r} er radius i den horisontale bev\ae gelsescirkel.}

                           \small S=m\cdot \sqrt{ g^2+ \tfrac{v^4}{r^2} }

                           \small S=m\cdot a_{res}

                           \small \small a_{res}=\sqrt{g^2+\tfrac{v^4}{r^2}}=\sqrt{g^2+\tfrac{16\pi ^4}{T^4}r^2}


Skriv et svar til: Centralbevægelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.