Matematik

X og y propertional

22. september 2018 af sandra000 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej, er der nogle der kan hjælpe med denne tabel??? Sidder virkelig fast

De er ligefrem proportionale, det betyder at hvis x fordobles bliver y også fordoplet.


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. september 2018 af swpply (Slettet)

De er ligefrem proportionale, det betyder at hvis x fordobles bliver y også fordoplet.

Det er ikke helt korrekt. At x og y er ligefrem proportionale betyder at der findes et tal a således at y = a*x.

Fra tablens første række har du at y = 5 og x = 2, hvorfor at y = (5/2)*x. Brug dette til at udfylde resten af tabelen ;-)


Svar #2
22. september 2018 af sandra000 (Slettet)

Men hvad skal jeg så gange med 5 divideret med to? Altså der står *x, men hvad er x?


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. september 2018 af swpply (Slettet)

#2 Men hvad skal jeg så gange med 5 divideret med to?

5/2 er proportinalitets konstanten imellem x og y:

                               y = \frac{5}{2}x 

#2 Altså der står *x, men hvad er x?

x og y er givet ved tabelen

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. september 2018 af Camilladamgaard1

Der står jo ikke et tal under 6, hvad skal man så dividere 6 med? I den første, da divideret man 5 med to, da to stod i x


Brugbart svar (2)

Svar #5
22. september 2018 af swpply (Slettet)

Vi starter forfra fea begyndelsen.

Du får oplyst at x og y er ligefrem proportionale, hvorfor at der eksitere et a således at

                                                            y = ax

Fra den første søjle i ovenstående tabel har du at x = 2 og y = 5. Hvor at

                                            5 = a\cdot2 \quad\Leftrightarrow\quad a = \frac{5}{2}

Altså er proportinalitets konstanten imellem x og y givet ved 5/2. Af næse søjle i tabelen har du givet at x = 2 men er bedt om at bestemme den tilhørende y-værdi. Hvorfor at

                                                       y = \frac{5}{2}\cdot6 = 15

I sidste søjle i tabelen er du givet at y = 25 og er bedt om bestemme den tilhørende x-værdi, hvorfor at

                                           25 = \frac{5}{2}x \quad\Leftrightarrow\quad x = \frac{2}{5}\cdot25 = 10


Skriv et svar til: X og y propertional

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.