Fysik

rødforskydningstal

23. september 2018 af Stjerneskud2016 - Niveau: B-niveau

Hej!

Jeg er lidt i tvivl, fordi det står i opgaven at man skal bestemme galaksen hastighed væk fra os. Men det rødforskydningstal jeg fik er negativ. Og jeg har lært at det betyder at lyset er blåforskudt og at objektet derfor nærmer sig iagttageren. Har jeg regnet forkert? 

Mange tak på forhånd

Vedhæftet fil: fysik aflevering.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. september 2018 af swpply (Slettet)


Brugbart svar (1)

Svar #2
23. september 2018 af mathon

...i din tæller skal minuend og subtrahend ombyttes.


Brugbart svar (1)

Svar #3
23. september 2018 af swpply (Slettet)

Husk at rødforskydning er den relative afvigelse af den observeret bølgelængde relativt til den udsendte bølgelængde, altså har du at

                                         z = \frac{\lambda_\text{observeret} - \lambda_\text{udsendt}}{\lambda_\text{udsendt}}

Hvorfor at du har at

                     z = \frac{414.12\,\text{nm} - 393.37\,\text{nm}}{393.37\,\text{nm}} = 0.052749

Husk at du kan kan afgive værdien af rødforskydningen til en præcision på fem betydende ciffre.


Brugbart svar (1)

Svar #4
23. september 2018 af swpply (Slettet)

#2

...i din tæller skal minuend og subtrahend ombyttes.

Dette er ikke tilstrækeligt, da nævneren også er forkert.


Brugbart svar (1)

Svar #5
23. september 2018 af mathon

...det følger jo af, at \small \lambda _o bliver ombyttet.


Brugbart svar (1)

Svar #6
23. september 2018 af swpply (Slettet)

Hvis din tæller er a-b og du skriver at "i tælleren skal minuend og subtrahend ombyttes", det læser jeg som at betyde at tælleren istedet skulle havde været b-a uafhængig af hvad nævneren nu engang skulle være.

Du bør istedet blot havde skrevet at \lambda_0 og \lambda skal ombyttes.


Svar #7
23. september 2018 af Stjerneskud2016

Tak!

I opgave b) har jeg fået hastigheden til et meget lille tal efter at jeg har omregnet til lysår. Kan det være rigtigt?

mathon   swpply

Vedhæftet fil:lysår 2.png

Brugbart svar (0)

Svar #8
23. september 2018 af ringstedLC

Lysår er en afstand, ikke en hastighed.


Svar #9
23. september 2018 af Stjerneskud2016

Nå, ja rigtigt afstanden. Men, er det rigtigt omregnet?

ringstedLC


Brugbart svar (0)

Svar #10
23. september 2018 af ringstedLC

Ja, men hvordan kan du dog få afstanden til 222.8 km. Det er en galakse!


Brugbart svar (0)

Svar #11
23. september 2018 af swpply (Slettet)

Eftersom vi af #3 har at z = 0.052749 har vi at hastigheden af galaksen er bestemt ved

                             \begin{align*} v &= z\cdot c \\ &=0.052749\cdot299792458\tfrac{m}{s} \\ &= 15814\tfrac{km}{s} \end{align*}

eftersom z <0.1. Dermed har vi at Hubbles lov giver at

                           \begin{align*} D &= \frac{v}{H_0} \\ &= \frac{15814\tfrac{m}{s}}{71\tfrac{km}{s\cdot Mpc}} \\ &\approx223\,\text{Mpc} \end{align*}

Svaret afhænger lidt af hvilken værdi du bruger for Hubbles konstant H_0.


Skriv et svar til: rødforskydningstal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.