Kemi

Pseudo 1.ordens kinetik

06. oktober 2018 af sansas - Niveau: A-niveau

Spørgsmålet er vedhæftet her https://imgur.com/a/gD3lj1A

Det drejer sig om spørgsmål f, som jeg ikke forstår, hvorfor jeg får et forkert svar af. 

Anvender fgl. formel: ln k1/2=-Ea/R*(1/T2-1/T1)

Jeg skriver: 

5.6*10-2 *exp-10464 J/8,3145 JK^1mol^1*(1/328,15-1/298-15)

Så får jeg 0,092373 

Svaret fra facit er: 2,66 hr-1


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. oktober 2018 af janhaa

they ask for percent, and the answer is 2,66 hr-1  ??

and you are using clausius clapeyron equation involvig k ( rate constant)

and T (temperature), not t (time).

look at formulas for reaction kinetics


Brugbart svar (1)

Svar #2
06. oktober 2018 af ChemistryIsKey

Du skal ikke lytte til #1, han har åbenbart ikke set, at du spørger til opgave f.

Du tænker det helt rigtige med Arrhenius-ligningen, tror bare der er gået noget galt med din ligning;

ln(\frac{k_2}{k_1})=-\frac{E_a}{R}(\frac{1}{T_2}-\frac{1}{T_1})

Hvis du indsætter i denne her og isolerer k2, burde du gerne få;

     ln(k2 / (5.60 * 10-2)) = - ((104.64 kJ/mol) / 0.008314 kJ/(K*mol)) * (1/(55+273.15 K) - 1/(25+273.15 K))

=>  k2 = 2.66 hr-1

Tror måske bare du har indsat forkert eller noget - ikke noget stort :)


Svar #3
06. oktober 2018 af sansas

Mange tak :) Jeg bliver altså forvirret hver gang. Skal man anvende Joule eller Kj? Jeg havde konverteret Ea værdien fra kj til j for at det skulle går op med gaskonstanten. Det er så utrolig forvirrende, fordi det egentlig ikke er et svært spørgsmål, men ret ærgerligt at miste point på den måde. 


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. oktober 2018 af ChemistryIsKey

Haha ja enig, det med enheder kan være mega forvirrende, hvis man ikke har tungen lige i munden.

I denne opgave kan du vælge enten at omregne aktiveringsenergien til J/mol ved at gange værdien i kJ/mol med 1000, eller omregne gaskonstanten (som jeg har gjort) til kJ/(K*mol) ved at dividere værdien i J/(K*mol) med 1000. Man ender med samme resultat, så længe enhederne går op :)

Tror måske din fejl ligge i leddet på venstre side. Det ser ud til at du ln(k1/2), men det bør være ln(k2/k1)  (Du skal have to hastighedskonstanter med). Ved ikke om det er det :)


Svar #5
06. oktober 2018 af sansas

Tja, skrev det samme før, men ændrede gaskonstanten til KJ og fik det rigtige resultat. 

SÅ i starten havde jeg begge værdier i joule, men blev gråhåret, fordi jeg ikke kunne finde fejlen :-/ 

På min lommeregner skrev jeg det sådan

Solve(ln(x/5,6*10^-2)=-10464 J/8,3145 JKmol^-1*(1/328.15-1/298.15), x)

Så fik jeg de 0,092373 


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. oktober 2018 af ChemistryIsKey

Mærkeligt - Nå men du ved at du har brugt den rigtige metode og det er det vigtigste :)

Skriv et svar til: Pseudo 1.ordens kinetik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.