Kemi

isomeri

12. oktober 2018 af TKCA1 - Niveau: B-niveau

Er der nogen, som kan hjælpe og forklare dette:


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. oktober 2018 af JulieW99

Definition: isomeri, inden for kemien det fænomen, at to eller flere forbindelser har samme kemiske formel(bruttoformel), men viser forskel i opbygningen af deres molekyler og derigennem har forskellige fysiske og ofte forskellige kemiske egenskaber. Forbindelserne siges at være isomere og hinandens isomerer.

Du skal altså finde ud af hvilken af de 4 udsagn, der er sandt. Det gør du ved at finde ud af, hvor de to stoffers navne ser ens ud, hvis du skriver det i en formel. F.eks. kan C6H12O6 både findes på ringform og kædeform (så vidt jeg husker)

- - -

Vh Julie


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. oktober 2018 af AngelOneOne

Hej,

Isomeri har ikke noget med om et stof er på lige kæde, eller ringform at gøre. Et stof kan have samme (brutto)molekyleformel, og dermed være isomere af hinanden, men kan være to forskellige stoffer. Alle monosaccharider der har seks kulstofatomer, er isomere til hinanden, men placeringen af OH grupperne er forskellig. Men de har alle molekyleformlen C6H12O6. F.eks. er glucose og fructose isomere til hinanden da de har samme molekyleformel, men forskellig placering af OH grupperne, og dermed forskellige egenskaber. Fructose er f.eks. 100 gange sødere end glucose, hvis jeg husker rigtigt.

Derudover findes der nogle andr former for isomeri.

I glucose (C6H12O6) f.eks. findes der 4 former for isomeri (eller rettere 2 forskellige former for isomeri). Der er D og L isomerien, som bestemmes af om OH gruppen på kulstofatom nr. 1 sidder over ringens bundplan (D-isomeri) eller under ringplanet (L-isomeri). Derudover findes der α og β isomeri, som bestemmes af om OH gruppen på kulstofatom nr 3 peger op (α-isomeri) eller ned (β-isomeri). Derfor kan glucose f.eks. hedde α-D-glucose eller α-L-glucose.

Derudover findes der også nodet der hedder cis-/trans-isomeri. I cis-/trans-isomeri, er molekylets form bestemt af, om carbonylgrupperne er drejet "samme vej" på hver side af en dobbeltbinding, eller om carbonylgrupperne drejet "modsat" på hver side af dobbelttripelbindingen. Her under kan du se en tegning af cis-but-2-en (cis= CH3-gruppen sidder på samme side af dobbeltbindingen, cis=samme side) og trans-but-2-en (CH3-grupperne sidder på hver sin side af dobbeltbindingen, trans=modsat side)

cis-but-2-en:

trans-but-2-en:

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Skriv et svar til: isomeri

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.