Fysik

Orgelpibe

16. oktober 2018 af Jens8999 (Slettet) - Niveau: B-niveau


I denne opgave skal du beregne længden af det halvåbne resonansrør i en orgelpibe, som spiller tonen e med frekvensen 330 Hz.
Beregn bølgelængden, som svarer til orgelpibens grundtone. Antag, at luftens temperatur er 20 grader, hvor lydens fart i luft er 343 m/s.


v_luft=λ·f
343 m/s
f=330 hz
343=λ·330


? Ligningen løses for λ vha. CAS-værktøjet WordMat. 
λ=1,04 m

Beregn resonansrørets længde.
L=1·1.04/2
? Ligningen løses for L vha. CAS-værktøjet WordMat. 
L=0,52 m 

Skal inddrage det her i en "mundtlig" aflevering, så ville bare være sikker på at det er helt korrekt.

Jeg bruger forlen L=n*lambda/2, og indsætter 1 på n's plads, da det er grundtonen vi gerne vil bruge. Korrekt? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. oktober 2018 af mathon

En halvåben orgelpibe har knude i den lukkede ende og bug i den åbne ende.
For grundtonen udgør rørlængden derfor \small \tfrac{1}{4}\cdot \lambda .


Brugbart svar (1)

Svar #2
16. oktober 2018 af mathon

               \small \begin{array} {lrcll} \textup{r\o rl\ae ngde:}&L&=&\frac{1 }{4}\cdot \frac{v}{f}\\\\ &L&=&\frac{1 }{4}\cdot\frac{343\; \tfrac{m}{s}}{330\; s^{-1}}\\\\ &L&=&0.260\; m \end{array}


Svar #3
16. oktober 2018 af Jens8999 (Slettet)

#2

               \small \begin{array} {lrcll} \textup{r\o rl\ae ngde:}&L&=&\frac{1 }{4}\cdot \frac{v}{f}\\\\ &L&=&\frac{1 }{4}\cdot\frac{343\; \tfrac{m}{s}}{330\; s^{-1}}\\\\ &L&=&0.260\; m \end{array}

Ja, super. Tak


Skriv et svar til: Orgelpibe

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.