Fysik

Grænsevinkel for totalrefleksion

23. oktober 2018 af Jens1901 - Niveau: B-niveau

Hvordan findes grænsevinklen for totalrefleksionen i denne opgave?


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. oktober 2018 af peter lind

n*sin(θ)>1


Svar #2
23. oktober 2018 af Jens1901

Ok, det forstår jeg ikke. Kan du give en lidt mere pædagoisk forklaring? :i :-)


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. oktober 2018 af peter lind

Brydning er givet ved snells lov n1*sin(θ1) = n2*sin(θ2), hvor θ1 er den indfaldende vinkel. For n1*sin(θ1) > 1 er der ingen løsning. Der bliver totalreflektion


Svar #4
23. oktober 2018 af Jens1901

Så svaret er blot, at der ikke er nogen løsning, idet n1*sin(θ1) > 1 ? Jeg er lidt forvirret..


Svar #5
23. oktober 2018 af Jens1901

Er grænsevinklen ikke blot 89,5 grader, da det er her, at der opstår totalrefleksion? :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. oktober 2018 af peter lind

Det får jeg ikke. invsin(1/1,55) er ikke 89,5º


Svar #7
23. oktober 2018 af Jens1901

Så udregningen skal lyde: De to yderste lag 1,45/1,45 = 1 og det inderste glas = 1,55. Sin^-1(1/1,55) = 40,1778 grader?


Brugbart svar (1)

Svar #8
24. oktober 2018 af mathon

                      \small \small \small \begin{array}{lrclcl} \textup{brydningslov:}&\frac{\sin(i)}{\sin(b)}&=&\frac{1.45}{1.55}\\\\ \textup{for \textbf{g}r\ae nsevinklen g\ae lder:}&\frac{\sin(\mathbf{g})}{\sin(90\degree)}&=&\frac{1.45}{1.55}\\\\ &\sin(g)&=&\frac{1.45}{1.55}\\\\ &g&=&\sin^{-1}\left ( \frac{1.45}{1.55} \right )&=&69.3\degree \end{array}                


Brugbart svar (1)

Svar #9
24. oktober 2018 af Eksperimentalfysikeren

#8 er korrekt.

Mange steder, hvor man har totalreflektion, er det fra glas, vand eller lignende til luft, hvor brydningsindex er tæt ved 1. Dette har bragt #1 og #3 på vildspor.


Skriv et svar til: Grænsevinkel for totalrefleksion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.