Naturvidenskabeligt grundforløb (NVG)

Gay Lussacs lov

28. oktober 2018 af Kagemandelskerkage (Slettet)

Jeg har snart nv eksamen og skal forklarer om Gay Lussacs lov, men ved ikke rigtigt om jeg har forstået det, åbenbart er der 2 love som han har lavet?... skal forklarer om temperatur og tryk, kan bruge alt hjælp! (:


Brugbart svar (1)

Svar #1
29. oktober 2018 af mathon

For en ideal gas gælder:
                                             \small p\cdot V=n\cdot R\cdot T           som ved konstant tryk
 giver:
                                             \small p\cdot V_t=n\cdot R\cdot T
                                             \small p\cdot V_0=n\cdot R\cdot T_0

                                              \small \frac{V_t} {V_0}=\frac{T} {T_0}

                                              \small \frac{V_t} {V_0}=\frac{273+t} {273}

                                               \small \frac{V_t-V_0} {V_0}=\frac{t} {273}

                                               \small \frac{\Delta V} {V_0}=\frac{t} {273}

                                               \small \frac{\Delta V} {V_0}=\frac{t-0} {273}

                                               \small \frac{\Delta V} {V_0}=\frac{\Delta t} {273}

                                              \small \frac{\Delta V} {V_0\cdot \Delta t}=\frac{1} {273}\; \textup{gra}d^{-1}
                                             


Brugbart svar (1)

Svar #2
29. oktober 2018 af mathon

Konklusion:
                     \small \small \textbf{\textsl{Alle ideale gasser har (m\aa lt ud fra rumfanget ved 0}}\degree\textbf{\textsl{C) en rumudvidelseskoefficient}}\small \textbf{\textsl{ved konstant tryk p\aa \ }} \small \mathbf{\tfrac{1}{273}}\textbf{ \textsl{grad}}^{\mathbf{-1}}


Brugbart svar (1)

Svar #3
29. oktober 2018 af mathon

Rumfanget af 1 mol ideal gas ved 0°C og 101325 Pa er 22.4 L.

Dvs
                                         \small V=(n\cdot (22.4)\tfrac{L}{mol})\cdot \left ( 1+\tfrac{1}{273\; grad^{-1}}\cdot t \right )


Brugbart svar (1)

Svar #4
29. oktober 2018 af mathon

Gay Lussacs 2. lov:
                                               \small \small p=\left (\frac{n\cdot R}{V} \right )\cdot T        \small \small p=\left (\frac{n\cdot R}{V} \right )\cdot T\qquad\textup{som ved konstant volumen}
                    \small \textup{giver:}
                                               \small p\sim T

\small \textbf{\textsl{Trykket af en ideal gas er proportionalt med gassens absolutte temperatur, }}
\small \textbf{\textsl{n\aa r gassen holdes ved konstant volumen.}}

                                 


Svar #5
29. oktober 2018 af Kagemandelskerkage (Slettet)

Mange tak for hjælpen! Tror at jeg har forstået det nogenlunde, er bare lidt forvirret over hvad n og r betyder, kender kun til p, v og t. :)


Brugbart svar (1)

Svar #6
29. oktober 2018 af mathon

n er antal mol

R er den universelle gaskonstant


Svar #7
29. oktober 2018 af Kagemandelskerkage (Slettet)

Tak igen ^^ 


Skriv et svar til: Gay Lussacs lov

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.