Matematik

finde a og b

02. november 2018 af maria362 - Niveau: C-niveau

hej. jeg har fundet a og b, men jeg kan alligevel ikke få y til at give mening. Jeg har tydeligvis gjort noge forkert i min udregning:

a = 7,5 - 4,3 / 2014 - 0 = 3,2 / 2014 = 0,001589 = 4,3 - 0,001589 * 0 = 4,3

y, i dette eksempel, skal jo give 7,5 eftersom at det er det som der står i skemaet, men min lommeregner får det til:

y = 4,3 * 0,001589^7 = 0.000011

kan nogen hjælpe?

      


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. november 2018 af Sveppalyf (Slettet)

y = b*ax

og så har du at

y(0) = 4,3 mia.

y(7) = 7,5 mia.

Ved at indsætte den første oplysning, får du

4,3 mia = b*a0  <=>

b = 4,3 mia.

Ved at benytte dette samt den anden oplysning, får du

7,5 mia. = 4,3 mia. * a7  <=>

a = 7√(7,5 mia./4,3 mia.)  <=>

a = 1,083

Forskriften bliver altså

y = 4,3 mia. * 1,083x

Du kan så se ud af forskriften at udgiften vokser med en faktor 1,083 hvert år. Dette svarer til at lægge 8,3% til hvert år.


Svar #2
02. november 2018 af maria362

#1

y = b*ax

og så har du at

y(0) = 4,3 mia.

y(7) = 7,5 mia.

Ved at indsætte den første oplysning, får du

4,3 mia = b*a0  <=>

b = 4,3 mia.

Ved at benytte dette samt den anden oplysning, får du

7,5 mia. = 4,3 mia. * a7  <=>

a = 7√(7,5 mia./4,3 mia.)  <=>

a = 1,083

Forskriften bliver altså

y = 4,3 mia. * 1,083x

Du kan så se ud af forskriften at udgiften vokser med en faktor 1,083 hvert år. Dette svarer til at lægge 8,3% til hvert år.

10000 tak for hjælpen og for din tid!


Skriv et svar til: finde a og b

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.