Matematik

omskriv cirkelligning

21. november 2018 af maxk (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej jeg har en cirkel ligning jeg skal omskrive men er løbet ind i et problem:

ligningen jeg har ser sådan her ud:

x^2+y^2-2x-6y=15

jeg vil gerne have den til at se sådan har ud:

(x−a)^2+(y−b)^2=

jeg er kommet frem til: 

x(x+2)+(y-3)^2=6 men kan ikke bruge den til at aflæse centrum koordinater


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. november 2018 af Eksperimentalfysikeren

Du skal kvadratkomplessere. Du skal benytte, at (x-a)^2 = x^2 -2ax+a^2. de to første led har du i ligningen, nemlig x^2-2x. Ud fra det, kan du se, at a=1. Leddet a^2 mangler, så for at kunne benytte kvadratsætningen skal du komplettere med a^2 = 1^2 = 1. For at gøre det skal du lægge 1 til på begge sider af lighedstegnet. Du gør det samme med y og b. Derefter benytter du kvadratsætningen med venstre, så det bliver (x-1)^2 og tilsvarende for y.


Skriv et svar til: omskriv cirkelligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.