Kemi

ionforbindelse

07. december 2018 af nora9000 - Niveau: C-niveau

Hej

hvad er Ionforbindelse helt præcist. er det ikke når to atomer vil opfylde oktetreglen? F.eks. NaCl, hvor Na har 1 i yderste skal og CL har 7, og så er NA+ og Cl-. og så sætter de sig sammen. men hvad er ionbinding så?

så hvad er ionforbindelse helt præcist, og hvad er forskellen på ionforbindelse og ionbinding?


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. december 2018 af hejmedjer1239

Er de 2 ikke bare det samme? 


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. december 2018 af AngelOneOne

Hej,

Ionforbindelser består af en metalion og en ikke metalion, eller et metal og en sammensat ion (f.eks. NO3-). Når de to går sammen, opfylder de for langt hovedpartens vedkommende oktetreglen. F.eks. i dit eksempel med NaCl. Her har Na en elektron i yderste skal, og Cl har 7. Ved at Na giver sin "overskydende" elektron til Cl, får Cl opfyldt oktetreglen og har otte elektroner i yderste skal, men er samtidig blevet negativt ladet. Na har fået fyldt sin nu yderste skal, men mangler nu en elektron og er blevet positivt ladet.

Ionbindingen er den bindingstype der finder sted mellem ioner. Altså når Na+ ionen og Cl- ionen går sammen og danner NaCl, så er det en ionbinding der holder stoffet sammen. Ionbindinger kan være meget stærke, og er bl.a. medvirkende til, at nogle stoffer er tungt opløselige, da vands polære egenskaber ikke er stærke nok til, at trække saltets ionbinding fra hinanden. I letopløselige stoffer, er ionbindingerne svage, hvilket gør at saltets ionbindinger let rives fra hinanden og saltet opløses dermed nemt i vand.

I forhold til dit spørgsmål omkring polære og upolære stoffer (kovalente bindinger), er forskellen mellem ionbindinger og kovalente bindinger, at i ionbindinger overføres elektroner fra et stof (metallet) til det andet stof (ikke-metallet/sammensatteion) og i kovalente bindinger (havd enten de er polære eller upolære), der deles et antal elektroner med hinanden.

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Skriv et svar til: ionforbindelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.