Matematik

ortogonale vektorer

16. januar 2019 af chiladak - Niveau: B-niveau

Hej. Min opgave lyder:

Bestem t så vektoren a og b er ortogonale

a = (t^2) / (1)    b= (2) / (t)

Jeg tror jeg skal bruge prikprodukt halløj, men jeg er ikke helt klar over hvad jeg skal gøre når t står t^2?


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. januar 2019 af OliverHviid

Du har ret i, at prikproduktet af de to vektorer skal være 0. Derfor skal du løse ligningen t*2+t=0 mht. t.


Svar #2
16. januar 2019 af chiladak

Okay tak, men er ikke helt med på hvad jeg skal gøre det fra? Altså skal jeg så løse det som en andengrads?

Altså ved at finde diskriminanten og sådan?


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. januar 2019 af peter lind

Mener du a=(t2, 1) og b  = (2, t) ? skriv dog vektorene ordentlig.

Du får en ligning i t som du må løse. Hvis jeg har gættet rigtig bliver det en 2. grads ligning


Svar #4
16. januar 2019 af chiladak

ja altså med t^2 ja


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. januar 2019 af peter lind

sæt t uden foran en parentes og brug 0 reglen


Svar #6
16. januar 2019 af chiladak

Er ikke helt med på hvordan jeg skal gøre det?


Brugbart svar (1)

Svar #7
16. januar 2019 af peter lind

hvis det er andengrads ligningen 2t2+t = t(2t+1)=0 <=> t=0∨2t+1=0


Svar #8
16. januar 2019 af chiladak

Okay så det du har løst der, er det nok til at konkludere at de er ortogonale?

Brugbart svar (1)

Svar #9
16. januar 2019 af OliverHviid

Du kan jo isolere t, dvs. du har t=0 v t=-1/2. Dette kan du evt. tjekke ved at indsætte t og se, om det giver 0.


Brugbart svar (1)

Svar #10
16. januar 2019 af ringstedLC

#2

Okay tak, men er ikke helt med på hvad jeg skal gøre det fra? Altså skal jeg så løse det som en andengrads?

Altså ved at finde diskriminanten og sådan?

Du har allerede helt fra start af en god ide med "prik-halløj", som du garanteret har lavet før, hvor der bare ikke var t2 eller agurk3.

Hvorfor så bare ikke prøve, - det er jo ikke Verdens sværeste 2. gradsligning, og så tjekke. HUSK: Hver gang du løser en hvilken som helst ligning, kan resultatet altid tjekkes ved at indsætte i den oprindelige og, fordi det er vektorer, tegne dem.


Skriv et svar til: ortogonale vektorer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.