Fysik

Dobbeltspalte og gitter

21. januar 2019 af Christensen5 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Opgave 61:

En Helium-Neon laser (”HeNe-laser”) sender en orangefarvet lysstråle vinkelret ind mod et gitter, og der ses afbøjningspletter på en hvid væg et stykke derfra. Afstanden fra gitteret til væggen er
L = 2,129 m, og afstanden mellem 0. ordens pletten og 1. ordens pletten er x = 0,874 m. Gitterkonstanten er d = 1667 nm.

Hvad er bølgelængden af lyset fra HeNe-laseren?

Jeg forstår ikke helt præcist hvordan man skal løse overstående opgave, jeg har prøvet at regne de hvert enkelte retvinklede trekanter ud, med phytagoras sætningen. Og omregnet data'ene til NM = nano meter. Men jeg får kun nogle små tal, som jeg ikke synes giver mening. 

En venlig sjæl, som små kunne forklare hvordan man præcist skal gøre :-)?

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. januar 2019 af ringstedLC

Det lyder som om, at du har gjort det rigtigt, men at der gået kludder i beregningerne. Måske er det enhederne, så hvis du tager et billede, kan vi se, hvad der er galt.


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. januar 2019 af mathon

\small \textbf{\textsl{Gitterligning:}}

\small \begin{array}{ll} \end{array}
                                    \small d\cdot \sin\left ( \varphi _n \right )=n\cdot \lambda \qquad 0\leq \varphi _n< 90\degree

                                    \small \small \begin{array}{lrclcl} \small d\cdot \sin\left ( \varphi _n \right )&=&n\cdot \lambda & 0\leq \varphi _n< 90\degree\\\\ \small \lambda =\frac{d}{n}\cdot \sin\left ( \varphi _n \right )&=&\tfrac{d}{n}\cdot \frac{x_n}{\sqrt{L^2+{x_n}^2}}\\\\ \lambda =\tfrac{1667\; nm}{1}\cdot \tfrac{0.874\; m}{\sqrt{(2.129\; m)^2 +(0.874\; m)^2}}&=&633.1\; nm \end{array}             


Svar #3
21. januar 2019 af Christensen5 (Slettet)

Jeg havde gjordt det sådan. Men jeg må havde misforstået noget.


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. januar 2019 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. januar 2019 af peter lind

Det er gået helt galt med dine beregninger.

Du skal bruge formlerne i #2

x=31,1 cm = 0,011 m kan ikke være rigtig

x= kvrod(L2+(x+d)2)  - kvrod(L2+x2) = 0 med din målenøjgtighed


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. januar 2019 af ringstedLC

Hvis du definerer dine oplysninger og omregner til SI enheder, bliver livet meget nemmere:

Opgave 61

\begin{align*} L &:= 2.129 \\ x &:= 0.874\;,\;ikke\;0.0874 \\ d &:= 1667\cdot 10^{-9} \\ I_1 &:= \sqrt{L^2+x^2}\rightarrow 2.3014463031 \\ I_2 &:= \sqrt{L^2+(x+d)^2}\rightarrow 2.3014169361 \\ \lambda &= I_2-I_1\rightarrow 6.33071\cdot 10^{-7} \\ &6.33071\cdot 10^{-7}\;m= 633.071\;nm \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. januar 2019 af peter lind

#6  målenøjagtigheden tillader ikke at man regner med den nøjagtighed


Skriv et svar til: Dobbeltspalte og gitter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.