Fysik

radioaktivitet

26. januar 2019 af Stjerneskud2016 - Niveau: B-niveau

Hej.

Hvordan skal man lave opgave c) og opgave d)?

Mange tak på forhånd

Vedhæftet fil: radon opgave.png

Svar #1
26. januar 2019 af Stjerneskud2016

mine beregninger til a) og b)

Vedhæftet fil:radon beregning.png

Brugbart svar (0)

Svar #2
27. januar 2019 af mathon

                      \small \begin{array}{lllllll} c)&\textup{udsivning:}&u&=&\left (175\; m^2 \right )\cdot \left ( 150\; m^{-2}\cdot s^{-1} \right )=26250\; Bq\\\\ &\textup{aktivitet pr }m^3\textup{:}&\frac{u}{V}&=&\frac{26250\; Bq}{125\; m^3} =210\; \tfrac{Bq}{m^3} \end{array}


Svar #3
27. januar 2019 af Stjerneskud2016

tak! mathon

Jeg har gjort det på den her måde. Jeg forstår ikke hvilken måde er den rigtige.

I opgave c) hvor man skal bestemme den brøkdel der bliver fjernet er det vel at antallet der tilføres som er 150 *175, men hvordan skal man finde ud af antallet der bliver udskiftet når det står i m^3. jeg syntes heller ikke at det giver mening med at der bliver udskiftet 4 m^3 hvert time når man skal angive brøk hvert sekund.

Jeg syntes at opgaven er mega forvirrende når de blander timer, sekunder og kvadrat og kubikmeter sammen.

Jeg forstår heller ikke hvordan man til sidst skal angive om aktivitet kommer under grænsen. Så må k være den samme som  opgave a)

Vedhæftet fil:opgave c og d.png

Brugbart svar (0)

Svar #4
27. januar 2019 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. januar 2019 af mathon

d)

                       \small \begin{array}{llll} \textup{Udskiftning af 4 }m^3\textup{ radonluft pr time: }&=&\frac{4\; m^3}{3600\; s}=\frac{1}{900}\; \tfrac{m^3}{s}\\\\ \textup{aktivitet pr. time:}\quad\frac{899}{900}\cdot \left ( 210\; \tfrac{Bq}{m^3} \right )&=&209\; \tfrac{Bq}{m^3} \end{array}\small \begin{array}{llll} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. januar 2019 af mathon

...hvilket kun kan betegnes som utilstrækkeligt, da lovgivningen har fastsat grænsen 100 Bq/m3.


Svar #7
27. januar 2019 af Stjerneskud2016

hvorfor skriver du brøket 899/900? Er det i stedet for k værdi? Eller betyder det at der bliver 899 kerner på 900 sek.? er det formlen A=N*k du bruger

mathon


Svar #8
27. januar 2019 af Stjerneskud2016

så brøket 1/900 er det samme som henfaldskonstanten?

mathon


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. januar 2019 af mathon

1/900 er den brøkdel af 222Rn-kernerne, der fjernes pr. sekund på grun af ventilationen.

Med ventilation er der kun \small \frac{899}{900} af kernerne uden ventilation, der er strålingsaktive.


Skriv et svar til: radioaktivitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.