Matematik

(sektion 1.1) 10: I denne oppgaven er n et fast, naturlig tall. Dersom a, b ∈ Z skriver...

28. januar 2019 af anonym000 - Niveau: Universitet/Videregående

10. I denne oppgaven er n et fast, naturlig tall. Dersom a, b ∈ Z skriver vi a ≡ b hvis a − b er delelig med n.

a) Vis at hvis a ≡ b og b ≡ c, så er a ≡ c.

b) Vis at hvis a ≡ b og c ≡ d, så er a + c ≡ b + d og ac ≡ bd.

c) Vis at a ≡ b hvis og bare hvis a og b gir samme rest når de deles med n.

Besvarelse

a) Jeg har a-b = n·q1 og b-c = n·q2. Jeg skal på en eller anden måde vise at a-c = n·q3

Jeg kan se at hvad jeg ligger  a-b = n·q1 og b-c = n·q2 sammen så har jeg a-c = n·(q1+q2). Q.E.D 

Jeg kan løse den, men har stadigvæk ikke forstået det. Jeg ved hvad jeg har lavet regneteknisk, men forstår slet ikke formålet med opgaven.

NB Opgaveteksten er på norsk.


Svar #1
28. januar 2019 af anonym000

b) løser jeg på samme med. a ≡ b ∧ c ≡ d ⇒ a + c ≡ b + d ∧ ac ≡ bd. 

jeg har dog lidt problemer med at viste at a ≡ b ∧ c ≡ d ⇒  ac ≡ bd. 

- - -

...............


Brugbart svar (1)

Svar #2
28. januar 2019 af peter lind

a) Hvad forstår du ikke?. Dit svar er jo fuldstændig rigtig

Disse regneregler fører til en hel ny type af regninger og som for eks er grundlaget for RSA kodesystemet.

b) Du skal  gange udtrykkken a*b = (a +nq1)(b+nq2) sammen.


Svar #3
28. januar 2019 af anonym000

det jeg har gjort er at gange a = nq1+b og c = nq2+d

så får jeg 

ac-bd=n2q1q2+nq1d+nq2b+bd

Hvad skal jeg konkludere

- - -

...............


Svar #4
28. januar 2019 af anonym000

#2

a) Hvad forstår du ikke?. Dit svar er jo fuldstændig rigtig

Disse regneregler fører til en hel ny type af regninger og som for eks er grundlaget for RSA kodesystemet.

b) Du skal  gange udtrykkken a*b = (a +nq1)(b+nq2) sammen.

Jeg vil gerne understrege at jeg skrev min kommentar #3 inden jeg så dette.

Okay, tak nu ved jeg at det er anvendeligt i forbindelse med RSA.

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. januar 2019 af peter lind

ac-bd ≡bd Det stemmer jo ikke så du må have regnet galt

Har fået skrevet forkert #3 det skulle være

a*c =(b+nq1)(d+nq2)


Svar #6
28. januar 2019 af anonym000

Jeg havde regnet rigtigt, men havde dog kopiet noget som ikke skulle med.

Her har jeg skrevet det rigtigt ud.

ac-bd=n2q1q2+nq1d+nq2b = n (nq1q2+q1d+q2b)

Den sidste faktor må så være et helt q.

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. januar 2019 af peter lind

ja


Svar #8
28. januar 2019 af anonym000

Jeg havde selv overset den sidste opgave.

Min løsningsforslag

a - b = n·q ⇔ a mod n = b mod n

Hvis a ikke er heltalig delelig med n så har man a = n (q1+d) hvor q1 er et heltal og d er et decimal tal.

Så har jeg a-nq1 = b-nq2 som giver a-b = n(q1-q2). Differensen af to heltal er et heltal... 

NB q'erne her er ikke de samme som jeg brugte i de ovenstående opgaver.

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #9
28. januar 2019 af peter lind

Du skal lade være med at omtale decimaltal de er ikke relevante i disse opgaver. Det er meget enklere

a-b = n*q <=> a =b+nq  venstre relation viser at a-b er delelig med n højre relation viser at a Ξ b


Svar #10
29. januar 2019 af anonym000

Hvad er forkert i #8 ?

Hvordan defineres en 'rest'?

Hvis man har regnestykket

13/2 = 6 + 1/2 

13 = 2·(6 + 1/2) = 2·6 + 2·1/2 = 12 + 1

Hvilket tal i ovenstående repræsenterer 'resten'.

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #11
29. januar 2019 af peter lind

Du taler om decimaltal og decimaltal forekommer ikke i heltalsregning

13/2 er bliver 6 med 1 til rest ligesom 13/7 bliver 1 med 6 til rest


Svar #12
30. januar 2019 af anonym000

#9

Du skal lade være med at omtale decimaltal de er ikke relevante i disse opgaver. Det er meget enklere

a-b = n*q <=> a =b+nq  venstre relation viser at a-b er delelig med n højre relation viser at a Ξ b

Det er altså delopgave c. Har du kigget forkert eller det mig som ikke er med?

Jeg har lavet delopgave c sådan:

Jeg skal vise a-b = nq <=> a mod n = b mod n

Da de har samme rest så opstiller jeg a - nq1 = r og b - nq2 = r, hvor r er et heltal. Når jeg så sætter dem lige med hinanden har jeg  a - nq1 = b - nq2 => a-b = n (q1-q2), hvor q1-q2 = q

Sådan har jeg vist det. Jeg kan ikke følge din tankegang.

I din beregning kommer a og b ikke til at have samme rest. 

a-b = n*q <=> a =b+nq 

hvilket betyder at når a blive delt med n så er resten b og hvis b bliver delt med n er resten a.

- - -

...............


Brugbart svar (1)

Svar #13
30. januar 2019 af peter lind

Min metode er simplere; men du kan da godt bruge din


Svar #14
30. januar 2019 af anonym000

#13

Min metode er simplere; men du kan da godt bruge din

Det gør jeg. jeg kan nemlig ikke forstå din metode :-)

- - -

...............


Skriv et svar til: (sektion 1.1) 10: I denne oppgaven er n et fast, naturlig tall. Dersom a, b ∈ Z skriver...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.