Matematik

Michaelis-Menten

30. januar 2019 af Markus12312 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvordan finder jeg vmax og km?

ved i hvordan man gør?


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. januar 2019 af JulieW99

Indsæt din opgave, så er det nemmere at hjælpe.

- - -

Vh Julie


Svar #2
30. januar 2019 af Markus12312 (Slettet)

Altså jeg har et datasæt, hvor jeg i x-aksen har substratkoncentrationen og i y-aksen har v/tiden. Aner ikke hvad man gør her får at nå frm til km eller vmax


Svar #3
30. januar 2019 af Markus12312 (Slettet)

Jeg kender også formlen {\displaystyle V={\frac {V_{\max }[S]}{K_{m}+[S]}}} MEN jeg kender jo ikke vmax eller km 


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. januar 2019 af JulieW99

Jeg vil gerne, at du sætter datasættet og grafen du har lavet, ind.

Vmax er den maksimale hastighed. Dvs. den største y-værdi du har fundet, hvis dine y-akse er hastigheden,

KM er den substratkoncentration hvor halvdelen af Vmax er opnået. Dvs., find det sted på grafen der er midt mellem din maksimale hastighed og 0 på y-aksen. Aflæs derefter den tilhørende x-værdi.

- - -

Vh Julie


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. januar 2019 af JulieW99

Se dette billede

- - -

Vh Julie


Svar #6
30. januar 2019 af Markus12312 (Slettet)

Min lærer siger at vmax aldrig nås men er en værdi som kurven nærmer sig men aldrig når


Svar #7
30. januar 2019 af Markus12312 (Slettet)

På billedet ses jo også at vmax aldrig når linjen, så jeg kan jo ikke bare tage min største y-værdi


Brugbart svar (0)

Svar #8
30. januar 2019 af JulieW99

Du kan ikke gøre andet, end at tage din største y-værdi. Desuden har du ikke målt nok datapunkter. Det skulle gerne ses, at grafen begynder at flade ud og at dine y-værdier ikke rigtigt ændrer sig.

Der er forskel på den rent ideelle situation hvor vmax opnås, og den situation du har med at gøre. Du er nødt til at arbejde med hvad du har. Og hvordan din lærer mener at man aldrig kan opnå vmax, ved jeg ikke.

- - -

Vh Julie


Svar #9
30. januar 2019 af Markus12312 (Slettet)

Men skal jeg ikke bruge formlerne indenfor Michaelis-Menten til at regne km og vmax ud og ikke bare finde dem ud fra grafen 

 ?


Svar #10
30. januar 2019 af Markus12312 (Slettet)

kan den ikke bestemmes ud fra line-viewerburk plot


Brugbart svar (0)

Svar #11
30. januar 2019 af JulieW99

Formlen fortæller dig den overordnede reaktionshastighed. Den giver dig ikke Vmax eller KM. Dem bruger du til at finde hastigheden for reaktionen.

Vmax og Km aflæser du.

- - -

Vh Julie


Brugbart svar (0)

Svar #12
30. januar 2019 af JulieW99

Hvis du vil kunne finde Vmax og Km ud fra en funktionsforskrift skal du lave et Lineweaver-Burk-plot.

- - -

Vh Julie


Svar #13
30. januar 2019 af Markus12312 (Slettet)

okay s¨skal jeg vel tage den resiprokke værdi af hastighederne og substratkonc. og så får en jeg ret linje, men en nu funktion. Hvad gør jeg med denne?


Brugbart svar (0)

Svar #14
30. januar 2019 af JulieW99

Den finder du Vmax og KM ud fra. Læs eventuelt her

Når du laver ligningen får du noget ala y=a*x+b

b=1/vmax

a=km/vmax

- - -

Vh Julie


Svar #15
30. januar 2019 af Markus12312 (Slettet)

.


Brugbart svar (0)

Svar #16
30. januar 2019 af JulieW99

Udregn efter de formler jeg lige har givet dig. Men NEJ, 0,054=1/Vmax

Isolér Vmax. Herfra skulle du gerne kunne selv. Jeg vil ikke lave din opgave.

- - -

Vh Julie


Svar #17
30. januar 2019 af Markus12312 (Slettet)

Okay man siger vel 1/0,054=18,5, kan man så plotte den værdi ind i min anden graf hvor jeg ikke har taget den ressiprokke værdi af substratkonc og hastighed?. For så giver det meget mening at v_max er 18


Brugbart svar (0)

Svar #18
30. januar 2019 af JulieW99

Nej. Du skal ikke begynde at blande de to plots. Find din KM ud fra de formler jeg gav dig.

Til gengæld kan du sammenligne din Vmax fra dit Lineweaver-Burk-Plot og den du kan aflæse fra din første graf. De skulle gerne ligge tæt på hinanden. Samme gældende for KM. Du kan ikke plotte resultater fra én graf ind i en anden! Til gengæld kan du sammenligne.

- - -

Vh Julie


Svar #19
30. januar 2019 af Markus12312 (Slettet)

i formlen a=km/vmax kender jeg jo kun v_max til at være 0,054 men jeg kender hverken a eller km, så hvordan regner jeg den ud


Brugbart svar (0)

Svar #20
30. januar 2019 af JulieW99

Jo, du kender a. a=0,005.

Du kan vel finde ud af hvad der er svarende til a og b, når du har en forskrift på formen y=ax+b

- - -

Vh Julie


Forrige 1 2 Næste

Der er 25 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.