Kemi

Organisk navngivning og beregning

03. februar 2019 af annekatrine57 - Niveau: C-niveau

Jeg har virkelig brug for hjælp fra opgave 3 til og med opgave 6??


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. februar 2019 af Mariassssssss

Okay, hjælper lige med #3

Den længste carbonkæde er 9, derfor nonan

Der sidder to hydroxygrupper, en ethyl gruppe (2 carbon-atomer som side gren) og en propyl gruppe (3 carbon-atomer som side gren).

Dernæst nummereres der hvor de forskellige grupper sider på den længeste carbon kæde, fra begge sidder af. og summen fra venstre til højre og deres numre lægges sammen (giver 27) og summen fra højre til venstre lægges sammen (giver 13) . Se evt. det billede jeg vedhæfter. Den med den mindste sum bestemme hvilken retning der noteres hvilket carbonatom sidegrupper sidder på. Da retningen fra højre til venstre er mindst benyttes denne.

Udfra vægtningen af funktionelle vægtes hydroxygruppen først, og der anvendes suffix (at navnet slutter på ol) istedet for præfix (der indgår hyrdoxy i navnet). i forhold til ehtyl og propyl gruppen, placeres ethyl før propyl da e kommer før i alfabet og e og p vægtes lige.

Derfor er det 1,2-diol der skal indgå i navnet for hydroxygrupperne (di fordi der er 2 og 1,2 da de sidder på carbonatom 1 og 2 fra h mod v).

Dernæst sidder ethylgruppen på 4 carbonatom fra h til v, derfor 4-ethyl.

Propylgruppen sidder på 6. carbonatom fra h til v. Derfor 6-propyl.

Derfor bliver det systematiske navn 4-ethyl-6-propylnonan-1,2-diol.

Vedhæftet fil:kæde navngivning.PNG

Svar #2
03. februar 2019 af annekatrine57

Mange tak!


Brugbart svar (1)

Svar #3
03. februar 2019 af mathon

             \small \small \begin{array}{ll} 1.&3,3\textup{-dimethylpent-2-on } \\\\ 2.&2,3,4,5,6-\textup{pentamehthylhex-1-on}\\\\ 3.&6\textup{-propyl-4-ethyl-1,2-dihydroxynonan}\\\\ 4.&2,4,6\textup{-trimethylhept-2,4,6-trien}\\\\ 5.&1\textup{-hydroxy-2,4-dimethylcyclopentan}\\\\ 6.&2,3\textup{-dimethylbut-2-ensyre} \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #4
03. februar 2019 af Mariassssssss

Mathon, er det ikke forkert at anvende præfiks i #3, da hydroxygruppen prioteres højest af sidegrene og der skal derfor anvende suffiks? Spørg af nysgerrighed, da du er lektie guro, og samlede i min klasse er så glade for dine svar (både til selv at forstå opgave og til at tjekke resultat).


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. februar 2019 af mathon

Du har ret!

               \small \small \begin{array}{ll} 1.&3,3\textup{-dimethylpent-2-on } \\\\ 2.&2,3,4,5,6\textup{-pentamehthylhex-1-on}\\\\ 3.&6\textup{-propyl-4-ethyl-nonan\textbf{-1,2-ol}}\\\\ 4.&2,4,6\textup{-trimethylhept-2,4,6-trien}\\\\ 5.&1\textup{-hydroxy-2,4-dimethylcyclopentan}\\\\ 6.&2,3\textup{-dimethylbut-2-ensyre} \end{array}

Tak for din vågenhed :-)


Brugbart svar (1)

Svar #6
04. februar 2019 af mathon

naturligvis:

            \small \small \small \begin{array}{ll} 1.&3,3\textup{-dimethylpent-2-on } \\\\ 2.&2,3,4,5,6\textup{-pentamehthylhex-1-on}\\\\ 3.&6\textup{-propyl-4-ethyl-nonan\textbf{-1,2-diol}}\\\\ 4.&2,4,6\textup{-trimethylhept-2,4,6-trien}\\\\ 5.&1\textup{-hydroxy-2,4-dimethylcyclopentan}\\\\ 6.&2,3\textup{-dimethylbut-2-ensyre} \end{array}


Skriv et svar til: Organisk navngivning og beregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.