Fysik

Gitterkonstanten og afbøjningsvinkel

09. februar 2019 af Kraes4 - Niveau: B-niveau

Hej, har fået denne opgave

Laserlys med bølgelængden  lambda = 632,8 sendes ind mod et gitter. På en skærm bag gitteret måles afstanden l mellem de to 1. ordens prikker til l = 83,4 cm. Afstanden L mellem gitteret og skærmen er L = 1,25 m.

Beregn afbøjningsvinklen sin(0)
Beregn gitterkonstanten d.
Beregn antal ridser pr. mm på gitteret.

Til opgave a har jeg betragtet opsætninge som en trekant, og da jeg ved at afstanden mellem 1.orden er symmetrisk, har jeg halveret afstanden, og ender op med en retvinklet trekant ABC, med en b = 125 cm, og a = 41.7 cm.
Det giver mig en vinkel A (afbøjningsvinkel) på 18,44 grader.

Så forsætter vi til b, hvor jeg skal bruge formlen:

d * sin(0n) = n * lambda 

til at isolere d.

Mit problem er her, vinklen 18.44 grader skal vel omregnes for at kunne bruges i sin? 
For når jeg indsætter min tal får jeg isoleret d til: 34,3

Dette 34,3 skulle så være ridser på mm, men det lyder lavt synes jeg? 

Er lidt tabt her, noget hjælp ville være rart. :) 


Svar #1
09. februar 2019 af Kraes4

Eller skal vinklen 18.44 grader bare indsættes uden sinus, og jeg får svaret 34,31 nm

dette omregnes så til ridser pr mm ved at gange med 10^-6?


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. februar 2019 af mathon

b)
        \small d=\frac{1\cdot \lambda }{\sin(18.44\degree)}=\frac{632.8\; nm}{\sin(18.44\degree)}=2000\; nm=2000\cdot 10^{-6}\; mm=0.002\; mm

        \small \textup{antal ridser pr mm.}=\frac{1\; mm}{0.002\; \tfrac{mm}{rids}}=500\; \textup{ridser}


Svar #3
09. februar 2019 af Kraes4

Det er bare mærkeligt for når jeg gør det i wordmat, så får jeg svaret -1589,143??


Edit: Mit wordmat var sat til radianer istedet for grader!!
Tak for hjælpen!! :) 


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. februar 2019 af mathon

\small \sin(\varphi _1)\textup{ kan evt. beregnes: }\frac{\tan(\varphi _1)}{\sqrt{1+\tan^2(\varphi _1)}}


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. februar 2019 af mathon

hvoraf:
               \small d=\frac{\left ( 632.8\textup{ nm}\right )\cdot \sqrt{1+\left ( \frac{41.7}{125} \right )^2}\cdot 125 }{41.7}=2000\textup{ nm}


Skriv et svar til: Gitterkonstanten og afbøjningsvinkel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.