Fysik

Grænseværdi for totalrefleksion

19. februar 2019 af Sodiom - Niveau: C-niveau

Hej,

Jeg har følgende opgave:

En lysleder består af en sandwichstruktur af tre lag glas. Man kan tone glas forledes at brydningsindekset bliver mellem ca. 1,45 og 1,55. Hvis fx det inderste glaslag har brydningsindekset 1,55 og de to yderste lag 1,45, hvad er så grænseværdien for totalrefleksion?

Jeg har gjort følgende, men vil lige høre om det er korrekt?

1,45*sin(90) = 1,55 * sin(b) = 69,31 grader?


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. februar 2019 af Eksperimentalfysikeren

"1,45*sin(90) = 1,55 * sin(b) = 69,31 grader" er ikke korrekt, men du har fat i det rigtige. Det er det sidste lighedstegn, det er galt med. Du skal i stedet skrive: "1,45*sin(90) = 1,55 * sin(b) ⇒b = 69,31 grader".

1,55*sin(b) kan højst være 1,55, da sin højst kan være 1. Det er i strid med at det skulle være 69,31.

Du bør desuden runde vinklen af til højst 3 betydende cifre, da de to brydningsindices er opgivet med 3 betydende cifre.


Svar #2
20. februar 2019 af Sodiom

#1

"1,45*sin(90) = 1,55 * sin(b) = 69,31 grader" er ikke korrekt, men du har fat i det rigtige. Det er det sidste lighedstegn, det er galt med. Du skal i stedet skrive: "1,45*sin(90) = 1,55 * sin(b) ⇒b = 69,31 grader".

1,55*sin(b) kan højst være 1,55, da sin højst kan være 1. Det er i strid med at det skulle være 69,31.

Du bør desuden runde vinklen af til højst 3 betydende cifre, da de to brydningsindices er opgivet med 3 betydende cifre.

Lyder 110 grader mere rigtigt?


Brugbart svar (1)

Svar #3
20. februar 2019 af Eksperimentalfysikeren

Nej, de 69,3 er rigtige. Det er din måde at behandle lighedstegn på, jeg ikke er tilfreds med. Det, der står på den ene side skal have samme værdi som det, der står på den anden side. 1,45*sin(90) er ikke det samme som 69,3 grader.


Skriv et svar til: Grænseværdi for totalrefleksion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.