Matematik

Eksponent

20. februar 2019 af Ryder - Niveau: B-niveau

Hej derude,

Jeg er igang med en aflevering og sidder fast med nogle opgaver, som jeg har vedhæftet som et billede.

Håber I kan hjælpe, på forhånd tak!

-Ryder

Vedhæftet fil: Udklip.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. februar 2019 af OliverHviid

Hvad har du selv prøvet? Hvor går det galt? 


Svar #2
20. februar 2019 af Ryder

#1

Hvad har du selv prøvet? Hvor går det galt? 

Ja jeg har selv prøvet, til b´eren får jeg -0,009 og de to andre forstår jeg ikke.


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. februar 2019 af SuneChr

Omskriv ved at bruge potensreglerne
.
a)    32^{7x}=\left ( 32^{7} \right )^{x}

b)    2^{2x+2}=\left ( 2^{x} \right )^{2}\cdot 2^{2}     Løs først 2.gr.s.ligningen i 2x 

c)    e^{2x}= \left ( e^{x} \right )^{2}                   Løs først 2.gr.s.ligningen i ex


Svar #4
20. februar 2019 af Ryder

#3

Omskriv ved at bruge potensreglerne
.
a)    32^{7x}=\left ( 32^{7} \right )^{x}

b)    2^{2x+2}=\left ( 2^{x} \right )^{2}\cdot 2^{2}     Løs først 2.gr.s.ligningen i 2x 

c)    e^{2x}= \left ( e^{x} \right )^{2}                   Løs først 2.gr.s.ligningen i ex

Jeg forstår det stadig ikke helt


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. februar 2019 af AMelev

Hvad går opgaven ud på?
Skal du løse ligningerne, eller ???

Hvis du skal løse ligningerne, så 

1) +4 og /5 på begge sider, tag ln på begge sider og divider derefter med 7ln(32) på begge sider.

2) Se #3 22(2x)2 - 17·2x + 4 = 0. Sæt u = 2x og løs 2.gradsligningen 4u2 - 17u + 4 = 0. u = u1 eller u = u2. Løs derefter 2x  = u1 eller 2x  = u2 mht. x.

3) Se #3. (ex)2 - ex - 12 = 0.  Sæt u = 2x og løs 2.gradsligningen u2 - u - 12 = 0. u = u1 eller u = u2. Løs derefter ex  = u1 eller ex  = u2 mht. x.


Svar #6
21. februar 2019 af Ryder

#5

Hvad går opgaven ud på?
Skal du løse ligningerne, eller ???

Hvis du skal løse ligningerne, så 

1) +4 og /5 på begge sider, tag ln på begge sider og divider derefter med 7ln(32) på begge sider.

2) Se #3 22(2x)2 - 17·2x + 4 = 0. Sæt u = 2x og løs 2.gradsligningen 4u2 - 17u + 4 = 0. u = u1 eller u = u2. Løs derefter 2x  = u1 eller 2x  = u2 mht. x.

3) Se #3. (ex)2 - ex - 12 = 0.  Sæt u = 2x og løs 2.gradsligningen u2 - u - 12 = 0. u = u1 eller u = u2. Løs derefter ex  = u1 eller ex  = u2 mht. x.

Ja jeg skal løse opgaverne, jeg har fået løst de to første men 3´eren har jeg stadig det svært med


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. februar 2019 af OliverHviid

Til 3'eren: man har e2x-ex-12=0. Vi lader ex=u og har hermed u²-u-12=0. Dette er en 2. gradsligning, som vi kan løse. a=1, b=-1, c=-12, d=(-1)²-4*1*(-12)=49. Rødderne udregnes x1=(1+√49)/(2*1)=4, x2=(1-√49)/(2*1)=-3   Altså har vi, at u=-3 v u=4. Dette vil sige, at ex=-3 , ex=4. Her ses det, at kun ex=4 har en løsning. Denne ligning løses mht. x, og vi får følgende: ex=4 ⇔ ln(ex)=ln(4) ⇔ x*ln(e)=ln(4) ⇔ x=ln(4)/ln(e)≈1,39

Bare spørg, hvis du er i tvivl om noget.


Svar #8
21. februar 2019 af Ryder

Hvordan ved man at e^x=3 ikke har en løsning?


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. februar 2019 af OliverHviid

Prøv at løse den. Man får så: ex=-3 ⇔ ln(ex)=ln(-3) ⇔ x*ln(e)=ln(-3) ⇔ x=ln(-3)/ln(e)=ln(-3), men da ln kun kan vælges blandt de positive reele tal, så findes der ingen løsninger.


Svar #10
21. februar 2019 af Ryder

Mange tak for hjælpen


Brugbart svar (0)

Svar #11
21. februar 2019 af AMelev

#8 ex > 0, så ex  = -3 har ingen løsninger. ex  = 3 har en løsning.


Svar #12
21. februar 2019 af Ryder

#11

#8 ex > 0, så ex  = -3 har ingen løsninger. ex  = 3 har en løsning.

Kunne du lige forklare dette? Da jeg ikke rigtig forstår det


Brugbart svar (0)

Svar #13
21. februar 2019 af OliverHviid

Du skrev "e^x=3", men mente nok "e^x=-3".


Skriv et svar til: Eksponent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.