Matematik

Indsæt grafer så de passer til funktionen

06. marts 2019 af KageSpiseren - Niveau: 9. klasse

Hejsa 

Jeg jonglerer lidt med de her grafer, men forstår ikke helt hvordan og hvor jeg skal indsætte dem. Jeg tænker at hvis der står fx 3 så ved jeg den skal igennem 3 på y-aksen, men forstår slet ik det med x om den skal have en stigning på det som den er.


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. marts 2019 af Studentos

Hvis du har en funktionsforskrift, der eksempelvis lyder:

f(x)=3x+5 , så får du en ret linje, der har en hældning.

f(x)=3 , så får du en linje, der går gennem 3 på y-aksen, som du selv skriver.

Du kan evt. bruge Geogebra her og så gemme din graf. 


Svar #2
06. marts 2019 af KageSpiseren

Hov glemte at vedhæfte


Svar #3
06. marts 2019 af KageSpiseren

her


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. marts 2019 af Studentos

Eksempelvis f(x)=-0.25x-2

Den skærer y-aksen i -2  (sæt et punkt). 

Du kan se, at linjen har en hældning på -0.25. Ganger du det med 4, så får du -1 og dvs., at du skal gå 4 til højre og en ned for at sætte et punkt. 

Herefter kan du tegne linjen. 

Ved de andre funktioner ganger du ligeledes hældningen, så du får et "helt" tal, så det er nemmere at sætte et punkt. Vær opmærksom på, om hældningen er negativ eller positiv. 


Svar #5
06. marts 2019 af KageSpiseren

men hvorfor skal jeg gange med 4?


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. marts 2019 af ringstedLC

Når hældningen a = - 0.25 har du: "Gå én hen og -0.25 op". Men når gitterets mindste enhed er 0.2, kan du ikke afsætte punktet (1, -0.25). Ved at gange hver koordinat med 4 fås (4, -1) som kan afsættes præcist og det er "lovligt", fordi funktionen er lineær.


Skriv et svar til: Indsæt grafer så de passer til funktionen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.