Kemi

syre-basepar

28. marts 2019 af ty16 - Niveau: C-niveau

a) NH3 + H2O --> NH4 + OH-

NH3 og OH-  er korresponderende syre-basepar.

b) HCOOH +NH3 --> NH+ HCOO- 

HCOOH og NH4 er korresponderende syre-basepar.

c) CN- + H2O --> HCN + OH-

CN- OG HCN er korresponderende syre-basepar. 

d) NH3 + HNO3 --> NH4NO3

NH3 og NH4 er korresponderende syre-basepar. 

Er der nogen som kunne fortælle mig om dette passer? 

Tak på forhånd :-) 


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. marts 2019 af janhaa

a) NH3 og NH4^+  er korresponderende syre-basepar.

b) HCOOH og HCOO- er korresponderende syre-basepar.

d) d) HNO3 --> NO3^-      ------"--------


Brugbart svar (1)

Svar #2
28. marts 2019 af mathon

\small \begin{array}{llll} \end{array}\small \begin{array}{lllll} a) &NH_3 + H_2O \rightarrow N{H_4} + OH-&NH_3 \textup{ og } OH^- \textup{ er korresponderende syre-basepar}&\textup{er forkert}\\\\ b) &HCOOH +NH_3 \rightarrow N{H_4}^++ HCOO^- &HCOOH\textup{ og } N{H_4}^+ \textup{ er korresponderende syre-basepar}&\textup{er forkert}\\\\ c) &CN^- + H_2O \rightarrow HCN + OH^-&CN^-\textup{ og } HCN\textup{ er korresponderende syre-basepar}&\textup{er korrekt}\\\\ d)& NH_3 + HNO_3\rightarrow N{H_4}^+ +N{O_3}^-&NH_3 \textup{ og } {NH_4}^+ \textup{ er korresponderende syre-basepar}&\textup{er korrekt} \end{array}


Svar #3
29. marts 2019 af ty16

Er der 2 korresponderende syre-basepar, eller er der kun et, i en reaktion? 
Altså hvis NH3 og NH4 er et korresponderende syre-basepar, er H2O og OH- så også et korresponderende syre-base par? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. marts 2019 af mathon

Der er et reagerende syre-base-par, men de er 'sjældent' korresponderende. 


Svar #5
29. marts 2019 af ty16

okay, så det skal forstås sådan at der kun er ét korresponderende syre-basepar  og hvor det andet er et reagerende syre-basepar? 

forstår ikke helt nemlig. 


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. marts 2019 af mathon

Når en syre fraspalter en proton er syreresten syrens korresponderende base.

eks:
                \small \begin{array}{clc} \textup{\textbf{syre}}&&\textup{\textbf{korresponderende base}}\\ N{H_4}^+&&NH_3\\ HCN&&CN^-\\ H_2P{O_4}^-&&HP{O_4}^{2-}\\ CH_3COOH&&CH_3COO^- \end{array}


Svar #7
29. marts 2019 af ty16

nååååår. okay nu forstår jeg. 
tak for hjælpen, God dag :-)


Skriv et svar til: syre-basepar

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.