Matematik

Potensfunktion

31. marts 2019 af Helen123 - Niveau: B-niveau

Opgave 8.2

Kogetiden for et blødkogt æg afhænger af æggets vægt. Kogetiden beregnes ved formlen

y=18,2*x0,67

hvor x angiver æggets vægt, målt i gram, og y angiver, hvor mange sekunder ægget skal koges for at blive blødkogt.

a)bestem kogetiden for et æg på 57 gram  

Sammenhængen mellem sekunder y og æggets vægt x er en potensfunktion er af formen y=18,2*x0,67

y = 18,2 *570,67

y =273,217Dvs, at kogetiden for et æg på 57 gram er 273,271 sekunder

b) Hvis et æg vejer 15% mere end et andet æg, hvor mange procent længere tid skal det så koges for at blive blødkogt?  


Brugbart svar (1)

Svar #1
31. marts 2019 af MatHFlærer

Hvad har du så forsøgt at gøre ift. b)? Og du skal skrive: y=18.2\cdot x^{0.67}, og y=18.2\cdot 57^{0.67}=273.216889

I så fald, så får du et hint.

r_y=((1+r_x)^a-1)\cdot 100\%

Her er r_x=15\% og a=0.67, kan du regne resten?


Brugbart svar (1)

Svar #2
31. marts 2019 af peter lind

Det er en lineær funktion du angiver. Mener du  y=18,2*x0,67 ? I så fald har du at f(kx) = k0,67*f(x). sæt k=1-0,15


Svar #3
31. marts 2019 af Helen123

Det er min fejl det meningen at 0,67 er opløftet i x og dermed også 57. Altså y = 18,2 * x opløftet i 0,67


Brugbart svar (1)

Svar #4
31. marts 2019 af StoreNord

#0
Skærmbillede fra 2019-03-31 22-32-38.png


Svar #5
31. marts 2019 af Helen123

ry. = (1 + 0,15)opløftet i 0,67 - 1) * 100

ry = 1.09816 - 1) * 100

ry = 9.816% dvs, at det andet æg skal koges 9.816% mere før at det kan blive blødkogt


Skriv et svar til: Potensfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.