Matematik

Maple kommandoer

01. april 2019 af Andreas2018 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Er rimlig ny til maple og har erfaret at der ofte bliver brugt både paranteser, kantede paranteser og tuborgklammer. Synes det er meget svært at vide hvordan de forskellige kommandoer skal sættes op, uden at google det. Er der et system i det som gør det nemmere at huske, hvornår man fx skal bruge tuborgklammer istedet for kantede paranteser osv.?


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. april 2019 af MatHFlærer

Det er et svært spørgsmål du stiller. Det er altså forskelligt hvornår du bruger hvad. Den bedste måde at finde ud af det på er faktisk at læse på nettet eller spørge Maple eksperter. Bruger din lærer Maple?

----

Hvis du gerne vil løse en simpel ligning som f.eks. 3x-2=7 så skriver du i Maple: \texttt{solve(3x-2=7)}. Maple ved selv, hvad den skal løse efter. Hvis du derimod har en ligning 3y+6x=3, så kan du løse mht. x eller y. Skriv \texttt{solve(3y+6x=3,y)}, så giver Maple y=1-2x

----

Derimod, hvis du vil løse et ligningssystem som 2x+y=4 og x-y=8, så skriver du  \texttt{solve(\{2x+y=4,x-y=8\})}, og Maple giver dig \{x=4,y=-4\}. I dette eksempel virker kantede parenteser også fremfor tuborg parenteser - prøv det.

----

Hvis du skal tegne funktioner osv, så kan der være en blanding af kantede parenteser, tuborg parenteser mv. Hvis du vil tegne 2x+1 og x^2 med hhv. rød og blå farve fra -10 til 10 på x-aksen og -10 til 10 på y-aksen, så skriver du følgende kommando:

\mathttt{plot([2x+1,x^2],x=-10..10,y=-10..10,legend=[2x+1,x^2],color=["Red","Blue"])}

Her kan du ikke bruge tuborg parenteser. Her skal det være kantet parenteser.

----

Differentialligninger bruger vi tuborg parenteser som 

\texttt{dsolve(\{y(0)=0,(D(y))(t)=4+2y(t)\},y(t))}

I dette eksempel virker kantede parenteser også, prøv det her også.

----

Jeg håber det kaster et lidt bedre lys over dit spørgsmål.


Skriv et svar til: Maple kommandoer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.