Kemi

Hjælp til spektrometri

09. april 2019 af peter09 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Forsøget kort fortalt er:

Det drejer sig om en spektrofotometrisk bestemmelse af salicylsyre som skulle komme af de urenheder som findes i oprenset acetylsalcylsyre som er blevet  omkrystaliseret, hvor man skal bruge lambert beers lov for at bestemme dette.

Jeg har der laves en stanard kurve for salicylsyren opløst i vand som blev: y =0,005x + 0,010 --> baseret i et skema med ens konc med 0,003M salicylsyre, men fortyndet forskelligt med vand  i fem kolber og deres målte aborbans.

Dernæst skulle man notere lambda-max i kolbe nr. 5 som har intet vand og ren salicylsyre som blev 530nm.

Det afvejede acetylsalicylsyre fra en fremstilling vi har lavet blev målt til 0,3 gr, til en absorbans til 0,057, ymax er jo 530nm.

Der skal beregnes:

-koncentration af salicylsyre vha forskriften for stanardkurven --> bruges så en absorbans på 530nm og isoleres i ligningen eller?

- stofmængde af salicylsyre ?

- masse af salicylsyre?

-  masseprocent af indholdet i salicylsyre i den fremstillede acetylsalicylsyre ?

Håber nogen kan hjælpe :)

mvh

peter


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. april 2019 af Heptan

koncentration af salicylsyre vha forskriften for stanardkurven --> bruges så en absorbans på 530nm og isoleres i ligningen eller?

530 nm er din bølgelængde som ikke indgår i ligningen. Absorbansen er 0,057 (y). Isolér for x som er koncentrationen af salicylsyre.

- stofmængde af salicylsyre ?

n = cV

Her skal du bruge volumen af opløsningen. I har sikkert brugt en målekolbe... Bemærk også om I har fortyndet opløsningen.

- masse af salicylsyre?

m = nM

-  masseprocent af indholdet i salicylsyre i den fremstillede acetylsalicylsyre ?

Ok nu har du massen af salicylsyre ... og I havde jo 0,3 g produkt (har I flere decimaler?)

100% * m(salicylsyre)/0,3g


Skriv et svar til: Hjælp til spektrometri

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.