Fysik

PET-skanning

16. april 2019 af Peter2001 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej Studieportalen

Ville gerne vide hvordan man løser b

Vedhæftet fil: 9.12.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. april 2019 af mathon


Brugbart svar (1)

Svar #2
17. april 2019 af mathon

b)

Beregning pr henfald, kræver kendskab til antal henfald. 

               \small A=k\cdot N

               \small \small N=\tfrac{1}{k}\cdot A=\tfrac{T_{\frac{1}{2}}}{\ln(2)}\cdot A=\tfrac{21600\; s}{\ln(2)}\cdot \left ( 320\cdot 10^3\; s^{-1} \right )=9.972\cdot 10^9

Den gennemsnitlige energi pr henfald:

               \small \small E_{\; pr\; henfald}=\frac{\left ( 77\; kg \right )\cdot \left ( 6.1\cdot 10^{-3}\; \tfrac{J}{kg} \right )}{9.972\cdot 10^9\;\textup{ henfald}}=4.71\cdot 10^{-11}\; \tfrac{J}{\textup{henfald}}


Svar #3
17. april 2019 af Peter2001 (Slettet)

Er startaktiviteten ikke 320*106 Bq?


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. april 2019 af mathon

korrektion:

               \small A=k\cdot N

               \small N=\tfrac{1}{k}\cdot A=\tfrac{T_{\frac{1}{2}}}{\ln(2)}\cdot A=\tfrac{21600\; s}{\ln(2)}\cdot \left ( 320\cdot 10^\mathbf{{\color{Red} 6}}\; s^{-1} \right )=9.972\cdot 10^{12}

Den gennemsnitlige energi pr henfald:

               \small E_{\; pr\; henfald}=\frac{\left ( 77\; kg \right )\cdot \left ( 6.1\cdot 10^{-3}\; \tfrac{J}{kg} \right )}{9.972\cdot 10^{12}\;\textup{ henfald}}=4.71\cdot 10^{-14}\; \tfrac{J}{\textup{henfald}}


Svar #5
17. april 2019 af Peter2001 (Slettet)

Mange tak


Brugbart svar (3)

Svar #6
17. april 2019 af MandenMedMangeHatte

Igen er Mathon ude på et spor af fysikken (hospitalsfysik) som han ikke er i stand til at vejlede i. Du har nu to gange "hjulpet" elever med hospitalsfysik, ved at give dem et forkert svar. DET GÅR IKKE!

Man bliver nødt til først at finde den effektive halveringstid for Flour-18, ved formlen:

t_\frac{1}{2}eff = \frac{t_\frac{1}{2}bio *t_\frac{1}{2}fys}{t_\frac{1}{2}bio +t_\frac{1}{2}fys}

Hvor t_\frac{1}{2}eff er den effektive halveringstid, t_\frac{1}{2}bio er den biologiske henfaldstid (som du kender fra opgaven), og t_\frac{1}{2}fys er den fysiske henfaldstid (som du skal slå op i databogen).

Benyt så herefter formlen for dosis:

H = \frac{A_0*t_\frac{1}{2}eff*< E> }{ln(2)*\Delta m}

Hvor A_0 er startaktiviteten af kilden, \Delta m er patientens masse, H er den ækvivalente strålingsdosis, og < E> er den gennemsnitlige afsatte energi.

Du skal altså blot isolere < E> og indsætte værdier. Som tjek får jeg resultatet: 

< E> = 2,1*10^{-13} \frac{J}{henfald}


Svar #7
17. april 2019 af Peter2001 (Slettet)

#6

Igen er Mathon ude på et spor af fysikken (hospitalsfysik) som han ikke er i stand til at vejlede i. Du har nu to gange "hjulpet" elever med hospitalsfysik, ved at give dem et forkert svar. DET GÅR IKKE!

Man bliver nødt til først at finde den effektive halveringstid for Flour-18, ved formlen:

t_\frac{1}{2}eff = \frac{t_\frac{1}{2}bio *t_\frac{1}{2}fys}{t_\frac{1}{2}bio +t_\frac{1}{2}fys}

Hvor t_\frac{1}{2}eff er den effektive halveringstid, t_\frac{1}{2}bio er den biologiske henfaldstid (som du kender fra opgaven), og t_\frac{1}{2}fys er den fysiske henfaldstid (som du skal slå op i databogen).

Benyt så herefter formlen for dosis:

H = \frac{A_0*t_\frac{1}{2}eff*< E> }{ln(2)*\Delta m}

Hvor A_0 er startaktiviteten af kilden, \Delta m er patientens masse, H er den ækvivalente strålingsdosis, og < E> er den gennemsnitlige afsatte energi.

Du skal altså blot isolere < E> og indsætte værdier. Som tjek får jeg resultatet: 

< E> = 2,1*10^{-13} \frac{J}{henfald}

Det undrede mig også, at jeg ikke brugte nogle formler som bruges i hospitalsfysik

Mange tak for hjælpen


Skriv et svar til: PET-skanning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.