Matematik

Kan du ud fra siderne om trekanten vil være Ikke retvinklet eller retvinklet?

22. april 2019 af KageSpiseren - Niveau: 9. klasse

Hejsa SP

Så mit GeoGebra virker slet ikke.

Jeg skal undersøge siderne her om trekanten så bliver retvinklet eller ej.

Hvis I har andre metoder at hjælpe mig på vil det være en stor glæde. Ellers. Sidder jeg fast.

På forhånd tak :D


Svar #1
22. april 2019 af KageSpiseren

Og den her


Svar #2
22. april 2019 af KageSpiseren

Sidste :l


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. april 2019 af janhaa

3^2+4^2=5^2\\ \\6^2+8^2=10^2 \\etc...


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. april 2019 af StoreNord

Den største side i en retvinklet trekant er altid hypotenusen.
Du kan undersøge for hver tal-tripple, om der gælder at c=a²+b².


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. april 2019 af StoreNord

Jeg mener selvfølgelig:
                                               c²=a²+b².

Det er rigtigt ærgeligt med din Geogebra. Jeg havde selv sidste år problemer med Geogebras 3D grafik. Jeg bruger Ubuntu Linux.


Svar #7
22. april 2019 af KageSpiseren

Så hvis jeg så får et c2 ud af a2+b2 så er det retvinklet


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. april 2019 af oppenede

En trekant er retvinklet hvis og kun hvis pythagoras gælder
   c2 = b2 + a2

hvor c er den længste side.

Det er nemmere at regne hvis man omskriver til
           c2 - b2 = a2         eller               c2 - a2 = b2
 (c + b)(c - b) = a2                    (c + a)(c - a) = b2

En anden ting der hjælper er, at når 2 tal ganges, så får man et tal der slutter med samme ciffer som hvis man kun gangede de sidste cifre af de 2 tal. F.eks. slutter 2371927 * 1239123 med 1, da 7*3=21.

F.eks. når a=39, b=82, c=100, så er  c+b=182  og  c-b=18  hvorfor  (c + b)(c - b)  slutter med et 6-tal, i modsætning til a2 som slutter med 1, da 9*9 = 81. Dvs. den ikke er retvinklet.

I den med a=5, b=12, c=13  bliver  c+b=25  og  c-b=1  hvorfor  (c + b)(c - b) = 25, og a2 = 25.


Brugbart svar (0)

Svar #9
22. april 2019 af StoreNord

Hvis men kender kvadrat-tallene, kan man straks frasortere tripler, hvor ikke alle 3 er kvadrattal.

Dit største tal er vist 267. Hvor mange kvatrattal har du så brug for her.
Lær dem udenad!


Svar #10
22. april 2019 af KageSpiseren

Har lavet alle 3. Igen tak :D


Brugbart svar (0)

Svar #11
22. april 2019 af StoreNord

God bedring med Geogebra.


Svar #12
22. april 2019 af KageSpiseren

Tak ':D


Skriv et svar til: Kan du ud fra siderne om trekanten vil være Ikke retvinklet eller retvinklet?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.