Matematik

Hjælp til diferentialigninger

23. april 2019 af Amalie1234324 - Niveau: A-niveau

Jeg har vedhæftet opgaven. Jeg skal finde en løsning til diffierentialigningen. Jeg tænkte på at bruge 

desolve(y'=0.069*st*(12-st)/12 and s0=0.5,st), hvor jeg herefter indsætter 20 på dens plads. Men kan ikke få desolve til at fungere. Har jeg skrevet ngoet forkert eller?


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. april 2019 af Sveppalyf (Slettet)

Prøv at skrive det som:

desolve(y'=0.069*y*(12-y)/12 and y(0)=0.5,t,y)


Svar #2
23. april 2019 af Amalie1234324

ok det prøver jeg lige


Svar #3
23. april 2019 af Amalie1234324

tusind tak. Det fungeret :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. april 2019 af Sveppalyf (Slettet)

Og i det andet spørgsmål skal du finde y(20).


Svar #5
23. april 2019 af Amalie1234324

ved du så hvordan man bestemmer den alder, som chokoladehaletudse har, når den vokser hurtigst. Kan jeg tegne en graf for y(den løsning jeg lige har fundet) og se hvor der er en vendetangent?


Brugbart svar (1)

Svar #6
23. april 2019 af Sveppalyf (Slettet)

Du skal finde maksimum for væksthastigheden y'. Dette gør du ved at løse y'' = 0. Du skal altså tage din løsning og differentiere den to gange og så sætte det lig med 0 og løse ligningen for t.


Svar #7
23. april 2019 af Amalie1234324

okey tusind tak igen


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. april 2019 af AMelev

Du skal bestemme max for y'.
Du har y'=0.069*y*(12-y)/12 = 0.069*y-0.00575*y2
Dvs. y' er et 2.gradspolynomium i y med negativt a, så grafen er en parabel med grene nedad. Dermed har y' max i toppunktet, som ligge midt mellem nulpunkterne y = 0 og y = 12, altså i y = 6.
Indsæt y = 6 i udtrykket for y', så får du y'max. Når du har den, kan du løse ligningen y' = y'max mht. t og derved bestemme alderen.

Du kan selvfølgelig også bare bestemme det på sædvanlig vis ved at differentiere y', finde nulpunkter og fortegn for y'' og derudfra monotoni for y'.


Skriv et svar til: Hjælp til diferentialigninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.