Fysik

mekanik

30. april 2019 af TKCA1 - Niveau: B-niveau

Er der nogen, der kan hjælpe. Jeg har prøvet at sætte tallene ind, men føler ikke at det giver helt mening.


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. april 2019 af Eksperimentalfysikeren

Den formel, du har valgt, kan ikke bruges.

Hvis du kendte Gretes masse, ville du formodentlig bruge energibevarelse: Epot2 + Ekin2 = Epot1 + Ekin1.

Du kan også benytte energibevarelse, selv om du ikke kender Gretes masse, for du kan regne det pr kg:

Epot2/m + Ekin2/m = Epot1/m + Ekin1/m.


Brugbart svar (1)

Svar #2
01. maj 2019 af mathon

                 \small \small \tfrac{1}{2}\cdot m\cdot v^2=m\cdot g\cdot h\qquad\textup{uden luftmodstand og gnidning}

                 \small \tfrac{1}{2}\cdot v^2=g\cdot h

                 \small h=\frac{v^2}{2g}


Brugbart svar (1)

Svar #3
01. maj 2019 af ringstedLC

#1: Det kan den vel godt, hvis man siger:

\begin{align*} v_2 &= \sqrt{m\cdot \left (\tfrac{1}{2}\cdot {v_1}^2+g\cdot h_1-g\cdot h_2 \right )}\Updownarrow \\ {v_2}^2 &= \tfrac{1}{2}\cdot m\cdot {v_1}^2+m\cdot g\cdot(h_1-h_2)\Updownarrow \\ {v_2}^2 &= \tfrac{1}{2}\cdot m\cdot {v_1}^2-m\cdot g\cdot h_2\Updownarrow \\ \tfrac{1}{2}\cdot m\cdot {v_1}^2-{v_2}^2 &= m\cdot g\cdot h_2\Updownarrow \\ \tfrac{1}{2}\cdot {v_1}^2 &= g\cdot h_2\;,\;v_2=0 \end{align*}

Den kan altså også anvendes, hvis sluthastigheden ikke er 0. I opgaven synes #2 dog at være enklere.

#0:

Du sjusker med formlen og indsætter forkert:

\begin{align*} \text{Forkert}:\\ &\sqrt{2\cdot (\tfrac{1}{2}\cdot {v_1}^2+g\cdot h_1-g\cdot h_2} \\ v &= \sqrt{2\cdot \left(5.0\tfrac{m}{s}\right)^2+g\cdot h_1-g\cdot h_2} = \sqrt{\tfrac{25.00m^2}{s^2}-19.64} \\ \text{Isolering af }h_2:\\ &solve\left(0=\sqrt{m\cdot \left (\tfrac{1}{2}\cdot {v_1}^2+g\cdot h_1-g\cdot h_2\right)}\;,\;h_2\right) \\ h_2 &= \frac{12.5}{g} \\ h_2 &= \frac{12.5}{9.82} \;\left(\frac{kg\cdot \left(\frac{m}{s}\right)^2}{kg\cdot \frac{m}{s^2}} =\frac{m^2\cdot s^2}{s^2\cdot m}=m\right)= 1.27\text{ m} \end{align*}


Brugbart svar (1)

Svar #4
01. maj 2019 af Eksperimentalfysikeren

Brugen af den formel er at gå over åen efter vand.

I stedet for at lede efter en formel, der er beregnet til at regne noget helt andet ud, nemlig hastigheden, bør man anvende den grundviden, formlen bygger på, nemlig

1) energibevarelse, Ekin + Epot er konstant, hvis der ikke er andre energiformer indblandet, eller

2) de grundlæggende formler ved konstant accelereret bevægelse: Δv = aΔt og s = v0Δt  + ½a(Δt)2.


Brugbart svar (1)

Svar #5
02. maj 2019 af mathon

og dermed
                      \small 2\cdot a\cdot \Delta s=v^2-{v_0}^2\qquad \textup{uden t}


Skriv et svar til: mekanik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.