Matematik

Reducere brøk

05. maj 2019 af jlj95 - Niveau: B-niveau

Er der en der vil hjælpe mig med hvordan den her brøk skal reduceres:

\frac{3*(-2)}{\sqrt{3^2+1}}) det skulle gerne give \frac{3\sqrt{10}}{5} men jeg gør et eller andet forkert.

Jeg når til \frac{-6}{\sqrt{10}} hvordan kommer jeg videre?


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. maj 2019 af ringstedLC

Det må give:

\begin{align*} \frac{-6}{\sqrt{10}} &= \frac{-6\cdot \sqrt{10}}{\sqrt{10}\cdot \sqrt{10}} = \frac{-6\cdot \sqrt{10}}{10}=\frac{-3\cdot \sqrt{10}}{5}\end{align*}


Brugbart svar (1)

Svar #2
05. maj 2019 af Sveppalyf (Slettet)

Forlæng brøken med √10 og forkort så med 2:

-6 / √10 =

-6*√10 / (√10)2 =

-6*√10 / 10 =

-3*√10 / 5


Brugbart svar (1)

Svar #3
05. maj 2019 af peter lind

Gang dit resultat med √10 i tæller og nævner


Svar #4
05. maj 2019 af jlj95

Men hvordan kan det være man vælger at gange med \sqrt{10} i tæller og nævner, jeg forstår det ikke helt?


Brugbart svar (1)

Svar #5
05. maj 2019 af peter lind

Fordi √10*√10 = 10. Så slipper man af med en kvadratrod i nævneren


Svar #6
05. maj 2019 af jlj95

Tak :)


Skriv et svar til: Reducere brøk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.