Kemi

Dynamisk ligevægt og ligevægtsloven

10. maj 2019 af madsen3000 - Niveau: B-niveau

Hej, jeg sidder og kæmper med en eksamensopgave og er gået helt i stå.

Den lyder som følgende:

Du skal gøre rede for hvad der forstås ved en dynamisk ligevægt og ligevægtsloven.

Forklar hvordan man kan lave et indgreb i en ligevægt, og hvordan forskydningen kan forudsiges vha. Le Chateliers princip og vha. reaktionsbrøkens størrelse ift. ligevægtskonstanten


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. maj 2019 af Moderatoren

Hvor er du fået i stå? Beskriv hvad du ved og hvad du har problemer med – så kan lektiehjælperne lettere hjælpe dig.


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. maj 2019 af mathon

\begin{array}{ll} \textup{En kemisk reaktion siges at v\ae re i dynamisk ligev\ae gt, n\aa r reaktionen er reversibel med } \\ \textup{numerisk samme reaktionshastighed i begge retninger.} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. maj 2019 af mathon

\textup{Betragtes en kemisk reaktion: }

                        \small a\; A\; +\; b\, B\; \rightleftharpoons \; c\; C\; +\; d\,D

\textup{hvor A og B er raktanterne, C og D er produkterne og a, b, c og d er antal mol af hvert respektivt stof}
\textup{findes eksperimentelt:} 

                        \small \frac{\left [C \right ]^c\left [D \right ]^d}{\left [A \right ]^a\left [B \right ]^b}=K_c

\textup{hvor }K_c\textup{ er ligev\ae gtskonstanten ved en given konstant temperatur.}

\textup{Sammenh\ae ngen er kendt som ligev\ae gtsloven eller loven om kemisk ligev\ae gt.}           


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. maj 2019 af mathon

\textup{Et indgreb kan v\ae re en \ae ndring i tryk, volumen, temperatur eller koncentration.}

\textup{Hvis den eksisterende ligev\ae gt forskydes, sker det i overen(s)stemmelse med Le Chatili}\mathrm{\acute{e}}\textup{rs Princip:}

\textup{Den best\aa ende ligev\ae gt forskydes i den retning, der modvirker indgrebet, indtil en ny ligev\ae gt er etableret }
\textup{ dvs indtil reaktionsbr\o kens v\ae rdi } Q\textup{ igen er lig med }K_c\textup{.}

                       \begin{array}{lll} \textup{Er }Q> K_c\textup{ forskydes ligev\ae gten mod venstre}\\\\ \textup{Er }Q< K_c\textup{ forskydes ligev\ae gten mod h\o jre} \end{array}


Skriv et svar til: Dynamisk ligevægt og ligevægtsloven

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.