Fysik

Tesla elbil

14. maj 2019 af shakk (Slettet) - Niveau: B-niveau

hej studieportalen

sidder med en opgave jeg ikke umildbart kan finde ud af at løse.

opgaven lyder:

opadningen af en teslas batteripakke sker med en nyttevirkning på 85%, idet der afsættes spildvarme i batteripakken. Batteripakken har massen 540kg med den specifikke varmekapacitet 800J/kg*oC

- beregn tiden, det tager batteripakkens temperatur at stige til 100oC, hvis de ikke køles under ladning.


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. maj 2019 af mathon

               Du oplyser intet om opladerens effekt.


Svar #2
14. maj 2019 af shakk (Slettet)

Beklager den manglende information.

Fuldt opladet er den totale energimængde 85kWh, med den hurtigste oplader kan batteripakken oplades med effekten 135kW


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. maj 2019 af mathon

               \small \small \small \begin{array}{llll} &\textup{\textbf{fuld} opladning:}\left (\left ( 135\; kW \right )\cdot 0.85 \right )\cdot t=85\; kWh\\\\ &t=\frac{85\; kWh}{\left ( 135\; kW \right )\cdot 0.85 }=0.74074\; h=\left ( 0.74074\; h \right )\cdot \left ( 60\; \frac{min}{h} \right )=44\; min \end{array}


Svar #4
14. maj 2019 af shakk (Slettet)

Hej Mathon

tak for dit svar.
Jeg undrer mig bare over at du hverken benytter batteriets masse, varmekapacitet eller temperaturen i dine udregninger. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. maj 2019 af mathon

               Du oplyser intet om batteriets begyndelsestemperatur.


Svar #6
14. maj 2019 af shakk (Slettet)

det får jeg ikke umildbart oplyst.

jeg haar vedhæftet en fil med opgave beskrivelsen, i tilfælde af at jeg mangler at give nogle oplysninger.

tak for hjælpen.


 

Vedhæftet fil:tesla.docx

Svar #7
14. maj 2019 af shakk (Slettet)

.

Vedhæftet fil:tesla.docx

Brugbart svar (0)

Svar #8
15. maj 2019 af mathon

a)

I spørgsmål a) er nytevirkningen endnu ikke nævnt
hvorfor:
               \small \small \small \small \begin{array}{llll} &\textup{\textbf{fuld} opladning:}\left (\left ( 135\; kW \right )\right )\cdot t=85\; kWh\\\\ &t=\frac{85\; kWh}{\left ( 135\; kW \right ) }=0.6296\; h=\left ( 0.6296\; h \right )\cdot \left ( 60\; \frac{min}{h} \right )=38\; min \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #9
15. maj 2019 af mathon

b)
         \textup{Begyndelsestemperaturen antages at v\ae re 10}\degree\textup{C.}

                         \small \begin{array}{lllll} &P\cdot t=E\\\\ &\left ( 135\; kW \right )\cdot 0.85\cdot t=\left ( 540\; kg \right )\cdot \left (\frac{ 0.800}{3600}\; \frac{kWh}{kg\cdot C} \right )\cdot \left ( (100-10)\; C \right )\\\\ &\left (114.75 \; kW \right )\cdot t=10.8\; kWh\\\\ &t=\frac{10.8\; kWh}{114.75\; kW}=0.0941\; h=5.6\; min \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #10
15. maj 2019 af Eksperimentalfysikeren

Der står ikke at temperaturen skal stige til 100º, men at temperaturstigningen er 100º.


Brugbart svar (0)

Svar #11
15. maj 2019 af mathon

OK - der er en diskrepans mellem #0's tekst og selve opgaveteksten.

                                  \small \small \begin{array}{lllll} &P\cdot t=E\\\\ &\left ( 135\; kW \right )\cdot 0.85\cdot t=\left ( 540\; kg \right )\cdot \left (\frac{ 0.800}{3600}\; \frac{kWh}{kg\cdot C} \right )\cdot \left ( 100\; C \right )\\\\ &\left (114.75 \; kW \right )\cdot t=12.0\; kWh\\\\ &t=\frac{12.0\; kWh}{114.75\; kW}=0.1046\; h=6.3\; min \end{array}


Skriv et svar til: Tesla elbil

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.