Fysik

Flammefarver

28. maj 2019 af Lina1029384 - Niveau: A-niveau

Jeg skal op til eksamen i morgen og jeg sidder stadig fast i sprøgsmålet: Hvilke elektroner laver kvantespring når stoffet bliver sat over en busenbrænder og en farve i flamme opkommer. Og hvorfor den farve helt præcis? 

Hvis der er nogle der ved bare lidt om dette emne må i meget gerne svare. Alt hjælp får et kæmpe tak herfra


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. maj 2019 af BettiHulka

Når du brænder på et stof tilfører du det energi i form af varme. Det stof du brænder består naturligvis af atomer med elektronskaller og elektroner. Elektronerne i skallerne vil naturligt befinde sig i den position som kræver mindst energi for atomet, hvilket resulterer i, at elektronskallerne tættest på kernen vil være fyldt op. Det kræver altså mere energi for elektronerne at opholde sig i skallerne længere væk fra atomkernen. Hvis man så tilfører atomet energi, fx. vha. en bunsenbrænder, så vil elektronerne få nok energi til at lave et kvantespring til en skal længere væk fra kernen, dette kaldes absorption. Efter kort tid vil elektronerne dog springe tilbage til en skal tættere på kernen, dette kaldes emission. Når dette sker, vil elektronerne udsende den præcise mængde energi, som det krævede at springe til en anden skal i første omgang i form af lys. 
Dette lys har en bølgelængde som svarer til en farve, og varierer fra grundstof til grundsstof, hvilket er grunden til at en flammeprøve kan bruges til at bestemme et ukendt stof.

Dette er blot en overordnet forklaring, men håber den kan give lidt forståelse :) Held og lykke i morgen.


Skriv et svar til: Flammefarver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.