Biologi

Hardy-weinberg ligningen

06. juni 2019 af newbee - Niveau: Universitet/Videregående

Hej jeg har brug for hjælp til at finde svarene på nedenstående opgave. Der er 2 rigtige svar.

Bærer frekvensen af en hyppig sygdomsfremkaldende mutation i et gen, der nedarves autosomalt recessivt er 1:10 i befolkning A og 1:100 i befolkning B.

a. I befolkning A vil ca. 1 ud af 400 personer have en pågældende sygdom 
b. I befolkning B vil ca. 1 ud af 4000 personer have den pågældende sygdom.

c. I befolkning A vil ca. 1 ud af 100 personer have den pågældende sygdom.
d. I befolkning B vil ca. 1 ud af 1000 personer have den pågældende sygdom.
e. Sygdommen vil være 100 gange hyppigere i befolkning A end i befolkning B.


Jeg ved at jeg skal bruge Hardy-weinberg ligningen p2+2pq+q2 = 1
Men kan ikke rigtig finde ud af at bruge den så den giver mening for mig.

Fik hjælp til den, men forstår det stadig ikke helt, er der mon en der kan hjælpe mig med at forstå det?

Sygdoms frekvens = q2 = 1/400
q = \sqrt{1/400}=1/20

p = 1- q = 1- 1/20 = 19/20

Bærerfrekvensen = 2pq = 2 * 19/20 * 1/20 = 19/200 = ca. 1/10


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. juni 2019 af peter lind

Det er kun dem der bærer skjult, du får frem på den måde. De syge bærer også mutationen.

Hvad er du i tvivl om ? Det er da ellers helt rigtigt, det du skriver


Svar #2
06. juni 2019 af newbee

Jeg vil bare høre om der ikke er en nemmere metode for med denne metode, der skal jeg starte fra en ende af og se om jeg får det rigtige resultat.

Det forvirrer mig rigtig meget at jeg skal regne baglæns hvis du forstår.


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. juni 2019 af peter lind

Det gør jeg faktisk  ikke. Jeg kan kun se du bruger formlen helt korrekt


Svar #4
06. juni 2019 af newbee

Nå okay. Men tak :) 


Skriv et svar til: Hardy-weinberg ligningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.