Kemi

Navngivning - Funktionellegrupper

06. juni 2019 af YTTT - Niveau: B-niveau

Når man skal navngive og der er flere funktionelle grupper, hvilken rækkefølge skrives de funktioneller grupper op efter?

F.eks. hvis vi har 2-methyl og 4-butyl, er det efter alfabetisk rækkefølge, så vi får 4-butyl-2-methyl...... Fordi b kommer før m.

Eller er det efter den tabel man har (methyl, ethyl, propyl, butyl osv.)? Så vi får 2-methyl-4-butyl......


Svar #1
06. juni 2019 af YTTT

Endnu et spørgsmål, når man navngiverer sidekæderne er det så altid methyl, ethyl, propyl, butyl osv. som anvendes, ligemeget om det er et Alkan, Alken eller Akyl?

Tænker i forhold til endelsen?


Svar #2
06. juni 2019 af YTTT

Alkyn*


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. juni 2019 af Soeffi

#0. Hvis vi taler om kulbrinter, så gælder, at du finder den længste kulstofkæde (stamforbindelsen) og nummererer den, så sidekædernes placeringer bliver lavest mulige. Dernæst stilles sidekæder op i alfabetisk orden med placering og antal (di, tri...) foran. Dette efterfølges af navnet på stamforbindelsen.

Hvis der er en C-C dobbelt eller C-C trippel binding, så skal man frinde den længste kulstofkæde, der indeholder denne, og nummere kæden så dobbelt eller trippelbindingen får lavest mulige nummer. Dette bliver stamforbindelsen og dobbeltbindingens placering X angives som stamforbindelse-X-en.


Skriv et svar til: Navngivning - Funktionellegrupper

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.