Kemi

Hjælp

08. juni 2019 af QaalA - Niveau: Universitet/Videregående

Er der nogen der kan hjælpe med en metode for at beregne det her?

Hvor stor en procentdel af phosphorsyre er på monoprotoneret form ved pH 9,2 (phenolpthalins omslagspunkt) når phosphorsyres pKa –værdier er 2,1; 7,2 og 12,3


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. juni 2019 af mathon

                          \small \small \begin{array}{llll} pH=pK_{a\textbf{{\color{Red} 3}}}+\log\left ( \frac{1-X}{X} \right )\qquad \textup{hvor X er syrebr\o ken}\\\\ X=\frac{1}{1+10^{pH-pK_{a\textbf{{\color{Red} 3}}}}}=\frac{1}{10^{9.2-12.3}}=0.999\approx 100\% \end{array}

\small \textup{Ved \textit{pH=9.2} er den procentiske forekomst af }HP{O_4}^{2-}\textit{ 100\%.}


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. juni 2019 af Heptan

Da 12,3 >> pH >> 2,1 kan vi se bort fra første og sidste syre/base par. Dvs. vi har bare en syre med pKs = 7,2.

\\ pH=pK_{s2}+\log \left ( \frac{x_b}{1-x_b} \right ) \\ x_b = \frac{1}{1+10^{pK_{s2}-pH}}=\frac{1}{1+10^{7,2-9,2}}=99,0\%


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. juni 2019 af Heptan

Der er ca. en faktor 1000 mellem pH og pKs3, hvilket forstyrrer det første decimal på 99,0 %. Tager man begge syre/base par med, får man en mere præcis fordeling.

K_{s2}=\frac{[HPO_4^{2-}]}{[H_2PO_4^{-}]}[H^+]

K_{s3}=\frac{[PO_4^{3-}]}{[HPO_4^{2-}]}[H^+]

Sæt koncentrationerne til 100 %:

100\%=[H_2PO_4^{-}]+[HPO_4^{2-}]+[PO_4^{3-}]

Løser man de 3 ligninger får man [HPO42-] = 98,9 %


Skriv et svar til: Hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.