Fysik

Bevægelse i magnetiske felter

14. juni 2019 af maultes (Slettet) - Niveau: A-niveau

I min bog står der følgende "kraften på en ladet partikel i et magnetfelt er enten nul eller vinkelret på feltlinjerne (og står vinkelret på bevægelsen)" 

Er dette korrekt? kan bevægelsen ikke have andre vinkler i forhold til feltlinjerne end 0 eller 90 ? og hvis ikke hvorfor ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. juni 2019 af peter lind

Det er Lorenzkraften der er vinkelret på feltlinjerne ikke hastigheden.Hastigheden kan godt være noget andet


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. juni 2019 af peter lind

En tilføjelse. Lorenz kraften er også vinkelret på hastigheden


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. juni 2019 af mathon

da
                \small \textbf{\textit{F}}=q\cdot \textbf{\textit{v}}\times\textbf{\textit{B}}

                \small \textit{F}=q\cdot \textit{v}\cdot \sin(\textbf{\textit{v}},\textbf{\textit{B}})


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. juli 2019 af mathon

tastekorrektion:

                \small \textbf{\textit{F}}=q\cdot \textbf{\textit{v}}\times\textbf{\textit{B}}

                \small \small \textit{F}=q\cdot \textit{v}\cdot \textit{B}\cdot \sin(\textbf{\textit{v}},\textbf{\textit{B}})


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. august 2019 af mathon

\small \begin{array}{lllll} \textup{Det er \textbf{is\ae r} vinkeltilf\ae ldet }\mathbf{90\degree}&\textup{som p\aa kalder sig interesse }&\textup{i forbindelse med massespektrografen}\\\\ \textup{hvor hastighedsfilteret er}&\mathbf{v}=\frac{\mathbf{E}}{\mathbf{B}}\\\\ \textup{og afb\o jningsradius}&r=\sqrt{\frac{2U}{B^2}}\cdot \sqrt{\frac{m}{q}} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. august 2019 af mathon

\small \small \begin{array}{rcllll} \textup{detaljer:}\\&q\cdot \mathbf{E}&=&q\cdot \mathbf{v}\times \mathbf{B} \\\\ &\mathbf{v}&=&\frac{\mathbf{E}}{\mathbf{B}}\\ \textup{samt}\\ &q\cdot v\cdot B&=&m\cdot \frac{v^2}{r}\\\\ &r&=&\frac{m\cdot v}{B\cdot q}\\\\ &r^2&=&\frac{p^2}{B^2\cdot q^2}&\textup{og}&q\cdot U=\frac{1}{2}\cdot m\cdot v^2=\frac{p^2}{2m}\\\\ &r^2&=&\frac{q\cdot U\cdot 2m}{B^2\cdot q^2}\\\\ &r^2&=&\frac{2U}{B^2}\cdot \frac{m}{q}\\\\ &r&=&\sqrt{\frac{2U}{B^2}}\cdot \sqrt{\frac{m}{q}} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. august 2019 af mathon

                              \small \begin{array}{|l|c|c|} \hline \textbf{betegnelse}&\textbf{st\o rrelse}&\textbf{enhed}\\ \hline \textup{hastighed}&v&\frac{m}{s}\\ \hline \textup{elektrisk feltstyrke}&E&\frac{V}{m}\\ \hline \textup{magnetisk induktion}&B&T=\frac{Vs}{m^2}\\ \hline \textup{kraft}&F&N\\ \hline \textup{ladning}&q&C=As\\ \hline \textup{masse}&m&kg\\ \hline \textup{impuls}&p&kg\cdot \frac{m}{s}\\ \hline \textup{radius i halvcirkel}&r&m\\ \hline \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. august 2019 af mathon

\small \small \begin{array}{rcllll} \textup{detaljer:}\\ &\mathbf{v}&=&\frac{\mathbf{E}}{\mathbf{B}}\qquad \xrightarrow[]{\textup{korrigeres til}}\qquad v=\frac{E}{B} \end{array}


Skriv et svar til: Bevægelse i magnetiske felter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.