Fysik

Atom og udsendelse af lys

23. juni 2019 af SW18 - Niveau: C-niveau

Jeg er lidt usikker på emnet atomer og udsendelse af lys fra atomer.

Når atomet tilføres energi, rykker elektronerne sig ud i en længere væk fra kernen, så jo længere ude de ligger, desto mere energi indeholder atomet. Når energien frigives, sker det ved at elektronen udsender en lysbølge - er det ikke absorption?

Elektronen rykker sig så tilbage igen, da den har afgivet energi - og er det så emission?

eller har absorption og emission ikke noget og gøre med udsendelse af lys?


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. juni 2019 af gerthansen

Præcis, så og så lige for at toppe den af så frigives energien når elektronen henfalder igen.


Svar #2
23. juni 2019 af SW18

Og der forekommer der så også en lydbølge ikke?

Svar #3
23. juni 2019 af SW18

Så både i emisson og absorption forekommer der udsendelse af lys?

Brugbart svar (1)

Svar #4
23. juni 2019 af mathon

Atomer kan exiteres/energiforsynes, hvis fotonens energi matcher et 'elektronspring'. Det kaldes absorption.

Springer elektronen (senere) efterfølgende til et lavere energiniveau, ledsages det af fotonudsendelse med en specifik bølgelængde. Det kaldes emission.

Fotonenergi:
                        \small \small \begin{array}{llll} \textup{\textbf{absorption:}}&\small E_{m\rightarrow n}=E_{foton}=\frac{1239.84\; eV\cdot nm}{\lambda }\qquad n>m&\textup{optagelse af energi} \\\\ \textup{\textbf{emission:}}&\small E_{n\rightarrow m}=E_{foton}=\frac{1239.84\; eV\cdot nm}{\lambda }\qquad n>m&\textup{udsendelse af energi} \end{array}


Svar #5
23. juni 2019 af SW18

Så når der udsendes lys fra atomer, så er det grundet emission;)

Brugbart svar (1)

Svar #6
23. juni 2019 af mathon

              Ja.


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. juni 2019 af mathon

\small \textit{\textbf{enhedsomregninger:}}

             \small \small \begin{array}{llll} h=6.6260693\cdot 10^{-34}\; J\cdot s\\\\ c=2.99792458\cdot 10^8\; \frac{m}{s}\\\\ h\cdot c=1.9864456023\cdot 10^{-25}\; J\cdot m\\\\ h\cdot c=\left (1.9864456023\cdot 10^{-25} \right )\cdot \left ( 6.24150636309\cdot 10^{18} \right )\; eV\cdot \left ( 10^{9}\; nm \right )=1239.84\; eV\cdot nm \end{array}    


Svar #8
23. juni 2019 af SW18

Tusind tak!

Svar #9
23. juni 2019 af SW18

Ved i hvorfor der er forskel på spektrummerne, altså med emission og absorption.


Brugbart svar (1)

Svar #10
23. juni 2019 af Eksperimentalfysikeren

#5 Nej, lysudesendelsen kaldes emission. Emission betyder udsendelse. Ved absorption er der noget, det opsamles, f.eks. kan en svamp absorbere vand.

#3 Ved emission frembringes der lys, der udsendes fra atomet. Ved absorption indfanges der lys, der så bruges til at bringe atomet i en højere energitilstand.

Der er andre processer, der kan ændre energien i et atom. I et udladningsrør er der elektroner, der bevæget sig gennem gassen fra en negativ pol til en positiv pol, så der løber en strøm gennem røret. Elektronerne vinder energi fra det elektriske felt. Når energien er høj nok, kan elektronerne overføre noget af energien til de atomer, de rammer, og excitere dem. Det er derfor et udladningsrør, f.eks. et neonrør, kan lyse.

Hvis et eksiteret atom støder ind i et andet atom, kan det henfalde uden lysudsendelse og i stedet omdanne energien til bevægelsesenergi for de to atomer. Det observeres som varme. Førnævnte udladningrør bliver varmt. Føl evt. forsigtigt på et lysstofrør, men pas på, det kan blive meget varmt.


Brugbart svar (0)

Svar #11
23. juni 2019 af Eksperimentalfysikeren

#9 Det er nemmest at se for f.eks. brintspektret. Hvis et brintatom er exciteret til f.eks. tilstanden med niveau 5, kan det henfalde til enhver af tilstandene 1, 2, 3 og 4. Derfor kan det bidrage til 4 spektrallinier: 5->1, 5->2, 5->3 og 5->4.

Hvis atomet skal absorvere lys, skal det hoppe opad, f.eks. 1->5, eller 4->5. Det kræver dog, at atomet allerede er i starttilstanden. Normalt er atomerne i tilstand 1, så 1->5 er der ikke noget problem med, men det er sjældent, der er et atom i tilstand 4, så det er normalt ikke muligt at få absorptionen 4->5. Derfor indeholder emissionsspektret linier, der ikke forekommer i absorptionsspektret. Man skulle så tro, at alle absorptionslinier stammer fra atomer i tilstand 1, men man kan faktisk se absorptionslinier fra Balmerserien i solspektret. Det skyldes dels, at solatmosfæren er meget varm, så der er mange brintatomer, der er eksiterede til tilstand 2, dels at solatmosfæren er meget tyk, så der er mange brintatomer på vejen gennem atmosfæren.


Skriv et svar til: Atom og udsendelse af lys

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.