Kemi

Mængdeberegning

10. september 2019 af tobije2 - Niveau: B-niveau

Hej folkens

håber i kan hjælpe! Tak på forhånd 

2,5 g calciumchlorid hexahydrat CaCl2· 6 H2O) opløses i demineraliseret vand i en 50 mL målekolbe, hvorefter der fyldes op til mærket med demineraliseret vand og omrystes.

1. Udregn molarmassen for calciumchlorid hexahydrat.

2. Beregn de aktuelle koncentrationer af Ca^2+ og Cl^- i opløsningen.

5,00 mL af opløsningen udtages med pipette og overføres til en 100 mL målekolbe. Der fyldes op til mærket med demineraliseret vand og omrystes. 

3. Beregn de aktuelle koncentrationer af Ca^2+ og Cl^- i den fortyndede opløsning.

Den fortyndede opløsning blandes nu med 200 mL 0,00608 M NaCl. 

4. Beregn de aktuelle koncentrationer af Na+, Ca^2+ og Cl^- i blandingen  


Brugbart svar (1)

Svar #1
11. september 2019 af mathon

           \small \begin{array}{llllll} 1.& \textup{molmasse af vandfrit }CaCl_2&&=&110.98\; \frac{g}{mol}\\\\ & \textup{molmasse af }CaCl_2*6H_2O&SUM\left (\left \{ 110.98,6\cdot 18.015 \right \}\frac{g}{mol} \right )&=&219.07\; \frac{g}{mol}\\\\ 2.&\textup{antal mol opl\o st }CaCl_2&n=\frac{2.5\; g }{219.07\; \frac{g}{mol}} &=&0.0114\; mol\\\\ &\left [ Ca^{2+} \right ]=&\frac{0.0114}{0.050\; L}&=&0.228\; M\\\\ & \left[ Cl^{-} \right ]=&2\cdot \left [ Ca^{2+} \right ]=2\cdot \left ( 0.228\; M \right )&=&0.456\; M\\\\ 3.&\textup{koncentrationer:}\\\\ &\left [ Ca^{2+} \right ]_{\textup{fort 1}}=\frac{1}{20}\cdot\left (0.228 \; M \right )&&=&0.0114\; M \\\\ &\left [ Cl^{-} \right ]_{\textup{fort 1}}=\frac{1}{20}\cdot\left (0.456 \; M \right )&&=&0.0228\; M\\\\ \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #2
11. september 2019 af mathon

          \small \small \begin{array}{lllllr} 4.&\textup{koncentrationer:}\\\\ &\left [ Ca^{2+} \right ]_{\textup{fort 2}}=\frac{1}{3}\cdot \left ( 0.0114\; M \right )&&&=&0.0038\; M\\\\ &\left [ Cl^{-} \right ]_{\textup{fort 2}}=\frac{\left ( 0.100\; L \right )\cdot (0.0228\; \frac{mol}{L})+\left ( 0.200\; L \right )\cdot \left ( 0.00608\; \frac{mol}{L} \right )}{0.300\; L}&&&=&0.0117\; M\\\\ &\left [ Na^{+} \right ]=\frac{2}{3}\cdot \left ( 0.00608\; M \right )&&&=&0.00203\; M \end{array}


Skriv et svar til: Mængdeberegning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.