Kemi

Hjælp - luftfugtighed

15. september 2019 af denklogemig (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående
På en vindstille frostklar dag i et snedækket landskab er den relative luftfugtighed ca 100 %.
1) Forklar hvorfor luften opfattes som meget tør. Man kan f.eks. beregne den relative
luftfugtighed i alveoleluften under antagelse af en udendørs temperatur på -15 C.

Brugbart svar (0)

Svar #1
15. september 2019 af ringstedLC

Det er fordi den er meget tør i absolut forstand. Kold luft kan indeholde mindre fugt end varm luft, og vi bruger derfor typisk den relative luftfugtighed som et mål for fugtindholdet. På en sådan dag er det rigtig godt at få luftet ud indendøre fordi den absolut tørre luft udefra kommer ind og opvarmes. Rummets relative fugtighed falder derved.

Når man opholder sig på indlandsisen i Grønland, skal man drikke mange liter vand for ikke at blive dehydreret, fordi luften er så tør i absolut værdi.


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. september 2019 af Sveppalyf (Slettet)

Den relative luftfugtighed kan beregnes som vanddampens partialtryk divideret med mætningsdamptrykket ved den pågældende temperatur:

RF = pvanddamp/pvanddamp,mættet

Udeluften er mættet med vanddamp (da RF = 100%), så vi har

pvanddamp = pvanddamp,mættet(-15o)

Mætningsdamptrykket for vand ved -15o kan man slå op i en tabel til at være 165,5 Pa. Dvs.

pvanddamp = 165,5 Pa

Når luften så kommer ned i lungerne og bliver opvarmet til 37o, så ændrer dette ikke ved partialtrykket (totaltrykket er stadig det samme, og molbrøkerne af de forskellige stoffer i luften er også uændret). Til gengæld er mætningsdamptrykket noget andet. Ved 37o kan mætningsdamptrykket slås op til at være

pvanddamp,mættet(37o) = 6275 Pa

Den relative luftfugtighed bliver så

RF = 165,5 Pa / 6275 Pa = 2,637%

Den lave relative luftfugtighed bevirker så at der fordamper en masse vand fra lungernes og luftvejenes overflade, og man føler så denne "tørhed".


Skriv et svar til: Hjælp - luftfugtighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.