Kemi

Konformationer

21. september 2019 af hellokitty3 - Niveau: Universitet/Videregående

Hej 

Er der nogen der kan forklare mig vedhæftet billede, forsstår ikke hvad der menes med den?

Vedhæftet fil: ´konformationer.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. september 2019 af Sveppalyf

Det er et ethan-molekyle set fra den ene ende. Som du ved kan et molekyle drejes nogenlunde frit omkring en enkeltbinding. Figurerne viser ethan-molekylet mens det bliver drejet en hel omgang.

Man har farvet et af H'erne i den ene ende grønt og et af H'erne i den anden ende rødt så man bedre kan følge med i drejningen.

Så er der en graf der viser den potentielle energi ved de forskellige stillinger. Vi kan se at den potentielle energi er høj når molekylet er drejet sådan at H'erne ligger overfor hinanden og lav når H'erne ligger mellem hinanden. Dette betyder at molekylet af sig selv vil dreje sig sådan at H'erne ligger mellem hinanden men at du med magt kan drejet det så H'erne ligger overfor hinanden.

Du kan huske på at den potentielle energi bruges til at beskrive et system som af sig selv forsøger at søge mod en hviletilstand. Det kunne være en bil der kører på en skråning (den vil af sig selv søge ned i bunden) eller en fjeder der bliver trykket sammen (den vil af sig selv forsøge at komme tilbage til hviletilstanden). Den potentielle energi udtrykker hvor langt systemet er blevet tvunget væk fra hviletilstanden (Hvor højt bilen er kommet op af bakken eller hvor meget fjederen er trykket sammen.)


Svar #2
21. september 2019 af hellokitty3

Så i forhold til energi er det den først der bruger mest energi? :)

Brugbart svar (0)

Svar #3
21. september 2019 af Sveppalyf

Det har ikke noget at gøre med at molekylet bruger energi.

Du skal bare forstå grafen sådan at molekylet foretrækker at være i den position hvor H'erne ligger mellem hinanden og at det modvilligt skal tvinges ind i den position med H'erne overfor hinanden.

Det er ligesom hvis du har en eller anden vogn på en bakke. Du skal tvinge vognen op ad bakken, og den potentielle energi vil stige. På toppen af bakken har vognen maksimal potentiel energi, og vognen vil af sig selv rulle ned på den anden side af bakken mens den potentielle energi aftager igen. Hvis du tegner grafen for vognens potentielle energi, så vil den følge bakken. Det er det samme med grafen for molekylet. Grafen viser at du med vold og magt skal tvinge molekylet ind i positionen med H'erne overfor hinanden, og at molekylet af sig selv vil søge tilbage igen til den position med H'erne mellem hinanden.


Skriv et svar til: Konformationer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.