Fysik

Ioner

26. september 2019 af Sara005 - Niveau: 8. klasse

Hvornår bliver oketreglen og dubletreglen brugt? For eksempel B og O. Når de bliver til ionforbindelser, skal B have 2 eller 8 elektroner i yderste skal? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. september 2019 af shar0266

Oktetreglen er når ionen vil gerne have en elektronkonfiguration, ligesom ædelgasserne mht. antallet af elektroner i yderste skald.



 


Brugbart svar (1)

Svar #2
28. september 2019 af Eksperimentalfysikeren

Reglen er, at atomerne søger at få en elektronkonfiguration, så de ligner ædelgasserne. Hhvis de har mere end 4 elektroner i yderste skal, optager de ekstra elektroner, til de når en ædelgaskonfiguration. Det vil i de fleste tilfælde være supplering op til 8 elektroner, for ilt altså 2 ekstra elektroner. Er antallet af elektroner i det neutrale atom mindre end 4, afgiver atomet elektroner, så det kommer ned til nærmeste ædelgaskonfiguration, som normalt har 8 elektroner i yderste skal. For Li, Be og B er der det specielle, at nærmeste ædelgaskonfiguration er He, der har 2 elektroner i yderste skal. De tre stoffer afgiver elektroner, så de kommer ned på 2 elektroner, altså He-konfigurationen.

Brint er et særtilfælde. Her er der 1 elektron, so nærmeste ædelgaskonfiguration er He, så man skulle vente, at brint ville optage en elektron. Det sker ikke, men i stedet afgiver den sin ene elektron.

Der findes ioner, der ikke overholder disse regler. Hvis et luftmolekyle rammes af en energirig partikkel, bliver der slået elektroner fri og molekylet kan splittes i de enkelte atomer, der så er positive ioner, selv om de ved kemiske reaktioner kun danner negative ioner.


Skriv et svar til: Ioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.